Lombikban fogantak

3 órája

Emléktáblát avattak dr. Kőrösi Tamás, a Kaáli Intézet egykori vezetője tiszteletére Pannonhalmán

Hetven éves lenne Kőrösi doktor aki ezreknek adta meg az élet csodáját.

Dániel Viktória

„Asszonyom, azt nem tudom mikor, de szülni fog” – ezt Kőrösi doktor mondta egy hölgynek 20 évvel ezelőtt. Ma ennek az asszonynak a gyermeke a tanítványom az egyetemen – mondta el Szoboszlai-Kiss Katalin, aki a hálás szülők és nagyszülők nevében szólalt fel az emléktábla avatáson. - Sosem felejtjük el, hogy dr. Kőrösi Tamás egyedüliként szólalt fel értünk lombikos szülőkért. 

A mi családunk tíz éve éli át azt a boldogságot, amit kislányunk mosolya jelent. Márai Sándort idézve „A földig hajolok úgy köszönöm meg.”

Emléktáblát avattak dr. Kőrösi Tamás emlékére, aki két évtizeden keresztül vezette a győri Kaáli Intézetet.
Emléktáblát avattak dr. Kőrösi Tamás emlékére, aki két évtizeden keresztül vezette a győri Kaáli Intézetet.

Elsők közt az új kezelésekben

Dr. Kőrösi Tamás debreceni éveit megelőzően a pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja volt. 17 évnyi praxist hagyott hátra amikor úgy döntött Győrbe jön, hogy az épp megalakuló Kaáli Intézetet vezesse. Az általa vezetett intézmény eredményessége hamar országos hírű lett.

- Az országban elsők közt sajátította el a virfikiáció technikáját, valamint petesejtek testen kívüli érlelését, ezzel lehetőséget adva sugárkezelésen és kemoterápián átesett embereknek is a családalapításra – beszélt mentoráról dr. Boga Péter, a Dunamenti Reprodukciós Központ orvos igazgatója, ami a Kaáli Intézet utódja.

Az esemény egyik szívmelengető pillanata volt, amikor az emléktábla megáldása után a himnusz gyermekek által énekelt változata csendült fel.

Az emléktábla felavatásán dr. Kőrösi Tamás családja is részt vett. Szomorú apropó, hogy a méltán ismert és szeretett doktor idén ünnepelte volna hetvenedik születésnapját.

Hálás szülők, nagyszülők, egykori kollégák és osztálytársak érkeztek az emléktábla felszentelésére.
Hálás szülők, nagyszülők, egykori kollégák és osztálytársak érkeztek az emléktábla felszentelésére.

Mozdonyfüstös pannonhalmi évek

Vas Gábor Pannonhalma polgármestere kiemelte, külön hálásak, hogy a városba került az emléktábla. Dr. Kukorelli István a táblát készítő herendi porcelánmanufaktúra igazgatósági elnöke dr. Kőrösi Tamás egykori diáktársaként hangsúlyozta, az itt töltött négy év alatt, míg a mozdonyfüstös állomástól felértek az apátságba megismerték várost, akkor még nagyközséget.

- Tamás is szerette a várost, amelynek először állandó majd visszatérő polgáraivá váltunk. Így méltó helyre kerül az emléktábla.

Az emléktábla, részlettel a doktor egyik leghíresebb idézetéből.

A táblán fekete betűkkel olvasható dr. Kőrösi Tamás talán legtöbbet idézett sora is. A teljes idézet a következő képen hangzik: 

 Nem pusztítunk el semmit, ezt egyszer s mindenkorra tudomásul kellene venni az ellenzőknek: minden idegszálunkkal az életre koncentrálunk. Nem játszunk Istent: nem, nem, soha! Ellenben sokszor érezzük a Teremtő leheletét az arcunkon, bátorító kezét a vállunkon

Szülők, nagyszülők, diáktársak

Az emléktábla átadóján részt vettek olyan szülők, nagyszülők, akik Kőrösi doktornak köszönhetik a gyermekáldást, valamint hajdani kollégái, iskolatársai és számos köztiszteletben álló személy.

A teljesség igénye nélkül, dr, Szabó Attila a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója, győri, a miskolci egyetem, valamint több kórház képviselői, a Győri Bencés Diákok Egyesületének több tagja, valamint a Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány elnökségének tagjai. Bár személyesen nem tudott jelen lenni levélben üdvözölte az ünnepséget Orbán Viktor miniszterelnök, valamint több egyházi személy és alkotmánybíró.

A Győri Kaáli Intézet jelenleg Dunamenti Reprodukciós Központ néven működik és számos diagnosztikai és kezelési szolgáltatást kíván a gyermekáldásra vágyó pároknak. Az intézménybe járó, valamint az intézetnek köszönhetően anyává váló kismamáknak saját csoportjuk is van az egyik legnagyobb közösségi oldalon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában