"Becsülettel és bátorsággal"

3 órája

Nemzeti Vágta - Öten értek célba első helyen térségünkből

Pénteken a, „nulladik napon” startolt el az idei Nemzeti Vágta, melyre hét térségbeli páros jutott be. A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban szombaton a versenyzők eskütételével és a Nemzeti Vágta ünnepélyes megnyitásával folytatódott a háromnapos rendezvény. Mutatjuk hogyan teljesítettek a Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegye lovasai.

Simon Roberta

Az idei Nemzeti Vágta legnagyobb újítása, hogy nem két-, hanem háromnapos a lovasünnep. A másik érdekesség, hogy az ifjúsági mezőnyt, vagyis a kishuszárokat két csoportra osztották: a 10–13 évesek a Huszárgyerek Vágtán versenghettek, míg a 14–17 évesek a Kishuszár Vágtán indulhattak. 

A vasárnap záruló eseményen 15 előfutamban 60 magyarországi és külhoni település felnőtt lovasa versenyezhet a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban a leggyorsabbnak járó elismerésért. 

Résztvevők a 17. Nemzeti Vágta megnyitóján a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2024. október 5-én.
Fotó: Komka Péter / Forrás: MTI

A megmérettetésen Erdélyből, a Vajdaságból, a Muravidékről, a Felvidékről érkezők is részt vesznek. A versenyzők nem egyénileg, hanem településenként indulnak. Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovasversenyére öt győr-moson-soproni és három vármegyehatárhoz közeli településről nevező tehetség jutott be.

Huszárok a 17. Nemzeti Vágta megnyitóján a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2024. október 5-én.
Fotó: Komka Péter / Forrás: MTI

A nemzetközi futamokon kizárólag ötévesnél idősebb, magyar tenyésztésű lipicai lovakkal lehet rajthoz állni. A távot az előző évekhez képest egy körrel lerövidítették a középdöntőben és a döntőben. A Nemzeti Vágtán az előfutamban négy és fél kört teljesítenek a lovasok. A hatvan csapatból tizenhatan vesznek részt a vasárnap délelőtti középfutamokban, majd négyen a délutáni döntőben.

A Huszárgyerek Vágtán a döntőbe jutás volt a tét

Kezdjük is a legkisebbekkel, ugyanis nekik már az előfutamban is jól kellett teljesíteniük, ugyanis azonnal a döntőbe jutás volt a tét. Iván lovasa a harmadik körben állt rajthoz és a 4. pályáról az élre tört, így futama győzelmét is elhozta. A negyedik előfutamban szintén elsőként ért célba Rábatamási lovasa, így nekik is szurkolhatunk a döntőben.

A 17. Nemzeti Vágta előfutama a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2024. október 5-én.
Fotó: Komka Péter / Forrás: MTI

Előfutamokon vágtáztak a döntőbe a felnőtt lovasok

A felnőtt kategóriában jóval több a lovas, így ott 15 előfutamot indítottak, ahol csak a legjobbak jutnak tovább a középdöntőbe. Ácsteszér büszke lehet, ugyanis a települést képviselő lovas páros első helyen futott be a harmadik előfutamban. Az ötödik előfutamban vágtázó Tata második legjobb eredménnyel ért célba. Míg a nyolcadik előfutamon induló Kapuvár-Garta színeiben a ló és lovasa sajnos nem ért célba.

A tizedik előfutam jól sikerült Farádnak, a legjobb idővel győzedelmeskedett, így Kocsis Mátyásnak és Csipának is szurkolhatunk a középfutamon. Ács a tizenkettedik előfutamban rajtolt és első helyen futott be, Iván lovasának a 13. előfutamban drukkoltak, ez azonban csak a harmadik helyre volt elég. Nyúli lovas páros, Marczali Laura és Kökény az utolsó előtti előfutamban vágtázott, a négy rajthoz álló közül egyet kizártak, így végül a háromból második helyen zártak.

Vasárnap a nemzetközi résztvevők a hagyományos Nemzetközi Futamban is összemérik erejüket, amely idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futama lesz az Angol Királyi Testőrség és a Bahreini Királyság csatlakozásával.

A zárónapon a HaZám Lovasudvar gyermeklovas bemutatója, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület programja, emellett 1848-49-es csatajelenet, a Győri Ördöglovasok bemutatója, a Hagyományörző Lovas Betyárok Egyesület puszta ötös és csikósbemutatója, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is várja az érdeklődőket.

A döntő futamokat október 6-án 15 órától élőben közvetíti a Duna, valamennyi hétvégi futam élőben követhető az m4sport.hu-n és a Médiaklikk.hu-n. A rendezvény részletes programja és további információk a www.vagta.hu oldalon olvashatók.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában