Programsorozat

3 órája

Fesztivállal népszerűsítették az iskolát Fertőszéplakon - Sok-sok fotó

A fertődi Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium szombaton immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg hagyományos „Tökfesztivál” nevű eseményét, amelynek idén is a festői Fertőszéplaki Tájházak adtak otthont.

Varga Henrietta

Az intézmény életében kiemelt jelentőséggel bíró rendezvény fontos szerepet tölt be a pályaorientációs programokban, hiszen a látogatók számára nemcsak szórakozási lehetőségeket kínál, hanem betekintést is nyújt az iskola mindennapjaiba.

Fesztivál
A fesztivál a fertődi Porpáczy-iskola hagyományos őszi ünnepe Fotó: Szalay Károly

Fesztivál az őszi napsütésben

A hamisítatlan, csodálatos őszi időben, igazi fesztiválhangulat fogadta az érdeklődőket, ahol kicsik és nagyok a színes és változatos programoknak köszönhetően remekül érezhették magukat. 

A rendezvény különleges helyszíne, a Fertőszéplaki Tájházak ilyenkor különösen pezsgő hangulatot árasztanak, hiszen a programok, a kézműves vásár, a helyi termékek és a gasztronómiai kínálat egyedi légkört teremtenek. Az esemény egyik különlegessége, hogy idén a Porpáczys diákoknak köszönhetően a látogatók Európa különböző országainak gasztronómiájával és kulturális hagyományaival is megismerkedhettek, ami még sokszínűbbé tette az élményt.

 

fesztivál
Svédország jellegzetes ételeivel is megismerkedhettek az érdeklődők Fotó: Szalay Károly

A Tökfesztivál azonban nem csupán a szórakozásról szól, hanem az iskola pályaválasztási tevékenységének is fontos része. Célja, hogy mind a fiatalok, mind pedig a felnőttek minél jobban megismerjék az intézmény kínálta lehetőségeket, miközben a közösség tagjai – köztük a környék polgármesterei – hagyományos tökös ételek elkészítésével gazdagítják a programkínálatot, ezzel is erősítve a rendezvény családias, közösségépítő jellegét.

Kóbor Attila Fertőszéplak polgármestere nemcsak, mint a falu első embere, hanem, mint a Porpáczy öregdiákja is szívügyének tekinti ezt a rendezvényt, így ezúttal is fakanalat ragadott, hogy kollégáival együtt "megfőzze" a látogatókat, hogy minél több adományt adhassanak át a középiskolásoknak.   

Fertőszéplak stratégiájához hozzá tartozik az oktatási intézmények támogatása, természetesen ez nem csak a helyi intézményekre vonatkozik, hanem a környékbeliekre is. Mivel Tájházainkat a Porpáczys diákok gondozzák, nagyon sok mindenben segítjük egymást, így ebben a rendezvényben is. A környező települések polgármestereivel egyként álltunk az iskolások mellé, valamennyien örömmel mutatjuk meg főzőtudományunkat annak érdekében, hogy ennek bevételével is hozzájárulhassunk a nap sikeréhez.

 

fesztivál
Fertőd polgármestere Bognár Zoltán is megmutatta főzőtudományát, Veress Ágnes, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, valamint Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója jelenlétében Fotó: Szalay Károly

Minden bizonnyal a fesztivál egyik legvidámabb pillanata a 9. osztályosok „Tökfilkó avatása”, amely egy mókás beavatási szertartás. 

Ennek is óriási hagyománya van, hiszen rendre így köszöntjük új tanulóinkat 

-  osztotta meg lapunkkal Veress Ágnes, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. 

Az eseményt tovább gazdagítják a helyi kulturális hagyományőrző csoportok, például a néptáncosok, valamint a helyi idős csoportok és kórusok előadásai. „A programok teljesen ingyenesek, így minden évben egyre többen látogatnak el hozzánk, hogy részesei legyenek ennek az egyedülálló élménynek.

Az őszi rendezvényt azonban nemcsak a Fertőszéplakon és a környező településeken élők várták, hanem a diákok is, hiszen az ő életükben is kiemelt szerepe van ennek a rendezvénynek. Bokon Edmund, a Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium diákönkormányzatának elnöke kérdésünkre elmondta, hogy minden évben nagy örömmel készülnek a fesztiválra.

A Tökfesztivált minden év október első hetében rendezzük, így az osztályoknak körülbelül egy hónapja van a felkészülésre. Kitalálhatják az általuk bemutatott programokat, ami lehet egyéni vagy akár csoportos is, megkötve nincsen, a lényeg, hogy szórakoztató és látványos legyen. Az idei év egyik különlegessége, hogy a Tökfesztivál mellett Európa napot is tartottunk, ami azt jelenti, hogy az osztályok különböző nemzetek ételeivel, táncaival és kultúrájával készültek. Bemutatkozott például Németország, Svédország, Franciaország és Olaszország is, ami szerintem rendkívül színessé tette ezt a napot.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában