Népi iparművészeti termékek

2023.05.26. 17:01

Csipkék és hímes tojások a zsűri előtt Győrben

Győr-Moson-Sopron alkotóinak szebbnél szebb népi iparművészeti termékeit zsűriztették tegnap.

kisalfold.hu

Magyar Kézműves Remek minősítéssel ismerték el Véghné Lőrincz Ágnes höveji csipkekészítőt is. Fotó: Csapó Balázs

A Kisalföldi Népművészeti Egyesület mintegy 50 népi iparművész 170 alkotását zsűriztette a győri iparkamara székházában csütörtökön. A legtöbb termék höveji csipke volt, s a vármegye három szakkörének tagjai is megjelentek alkotásaikkal, fejtette ki Tóth Ildikó, a Kisalföldi Népművészeti Egyesület titkára.

Emellett kékfestő textíliák, népi gyöngyök, hímes tojások, viseletkiegészítők (mint táskák és minden, ami táskába való) kerültek a zsűri elé. Écsről elhozta fafaragásait Schreiner Károly népi iparművész, illetve kuriózumként nemeztermékek is szerepeltek az asztalokon.

A budapesti Hagyományok Házának zsűribizottsága a kiállított tárgyakat három kategóriába osztotta, a legjobbak míves remek minősítést kaptak, majd a míves termék, végül az ajándéktárgy kategória következett. A zsűrizés és a kiállítás mellett szakmai nyílt napot és konferenciát is rendeztek a népi kézművességről, fókuszban a kisalföldi népművészettel. Az előadások mellett mesterségbemutatókat is megtekinthettek az érdeklődők az iparkamara Baross Termében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában