Dokumentumfilm

2021.07.22. 12:55

Megyei siker – Az iRunLady befutott a mozivászonra – ismerjék meg a mosonmagyaróvári futónő szenzációs történetét

Dokumentumfilm milliónyi ember sportjáról, nem csak a sportot kedvelőknek.

Simon Roberta

Egy dokumentumfilm milliónyi ember sportjáról nem csak a sportot kedvelőknek. Kaland, dráma, utazás, izgalom egy világot bejáró filmmel Szabó Nóra futó hihetetlen történetén keresztül. Az iRunLady alkotói, a győri Kollár István rendező-operatőr és a mosonmagyaróvári Segesvári Zsolt riporter, szerkesztő három éven át forgatott, beutazva a fél világot. „Egy saját álom vált valóra azzal, hogy ezt a filmet elkészíthetem olyan valakikről, akik szintén az álmukat akarják megvalósítani” – fogalmazott Segesvári Zsolt. Szabó Nóra a Chicago Maratonon 2:45:50 alatt futotta le a távot és 2018-ban ő volt a női maratoni toplista első helyezettje Magyarországon.

Segesvári Zsolt mosonmagyaróvári riporter, műsorvezető és Kollár István győri operatőr, vágó és rendező három éve vágtak bele a közös filmkészítésbe, ám a közös munka sokkal korábbra tehető. – A Lajta Rádióban dolgoztunk együtt, munkakapcsolatból lett barátság a miénk – kezdte István. – A KÉS címet viselő szabadszájú Kollár és Segesvári műsorunk alatt kezdtünk el először beszélgetni valamilyen közös film ötletéről. Amikor aztán találkoztam Nóri történetével, azonnal tudtam, hogy ebből szeretnék filmet készíteni, amihez István egyedi látásmódjára lesz szükségem – tette hozzá Zsolt.

– Az iRunLady valami olyasmi, amit nehéz szavakkal elmesélni. Szól a sportról a sportolóknak, a kitartásról a kitartóknak, az álmokról az álmodozóknak, a világvárosokról a világutazóknak. Meg persze mindenkinek – mondta el lapunknak Kollár István, a film operatőre, vágója és rendezője.

Olyan kulisszatitkokba kapunk betekintést a film által, mint a bostoni tésztaparti és az is kiderül, mi történik azzal a több ezer levetett ruhával, amit a rajtzónában hagynak a nevezők.

– A futás egyéni célok mentén közösségi sport. Nem szoktam futni, a bostoni maraton előtt versenyen se voltam soha. Az a hangulat, ami ilyenkor ott van, eszméletlen, ezt szeretnénk átadni a filmvásznon keresztül – emlékezett vissza István az első élményeire.

– Szerencsések vagyunk, mert Nóri története mellett sok más versenyző és futóközösség történetét is bemutathatjuk. Vannak például olyanok is, akik beteg gyerekeknek gyűjtenek adományokat egy-egy versenyen – fűzte hozzá Zsolt.

 

A mosonmagyaróvári Szabó Nóra a gimnáziumi évei után Budapestre költözött, hogy ott folytassa tanulmányait. Az egyetem alatt egészségtelenül élt: gyorsételek és dohányzás, valamint néhány pluszkiló és egy jó barátnő miatt kezdett kocogni. – Úgy éreztem, teljes életmódot kell váltanom, ennek már 10 éve. Beépítettem a futást a mindennapi rutinomba. Beleszerettem, rákaptam a sport ízére – beszélt a fiatal lány a kezdetekről.

Futás közben érezte, hogy többet és többet, gyorsabban és gyorsabban is tudna futni. Ekkor jelentkezett amatőr versenyekre, majd profi megmérettetésekre, amelyeken kimagaslóan szerepelt, szinte kibérelte a dobogó legfelső fokait. 2012-ben nevezett be élete első félmaratonjára. 2014-ben párosban indult az Ultrabalatonon (110 km/fő), de nem volt megállás, újabb kihívást tűzött ki célul: a maratoni távot. 2017-ben 12 hónap alatt 12 országban futott le 12 félmaratont. Majd a kétfős stábbal beutazta a világot: Boston, Chicago, Budapest és egyéb magyar versenyek. 2018-ban Mosonmagyaróvár „Az év sportolója” díjat adományozta neki, és még ebben az évben célul tűzte ki magának a 2021-es tokiói olimpiát.

A kemény edzés meghozta a gyümölcsét, időről időre újabb és újabb egyéni csúcsokat állított fel. Legutóbb egyéni csúccsal, 2:35:00 időeredménnyel érkezett célba a májusban megrendezett Generali Milano Maratonon, amely 2012 óta a leggyorsabb női maratoni eredmény hazánkban. Ez az idő elég lett volna a riói olimpiára, azonban a kvalifikációs rendszert azóta szigorították. Nórit nem láthatjuk a magyar zászló színeiben, ellenben teljes gőzzel készül a 2023- as budapesti világbajnokságra.

Az iRunLady a hosszútávfutás világát mutatja be. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy: ki miért fut, mi a célja, mit ad a futás és mit vesz el? Szól a küzdelemről, kitartásról, a célok eléréséről lépésről lépésre, könnyekről, örömökről, lehetőségekről, elvesztett csatákról, diadalokról, hitről, a fel nem adásról. Több száz ezren állnak rajthoz évente, teljesen amatőrök, félprofik, profik, hogy embert próbáló távokon feszegessék saját határaikat. Ez egy verseny másokkal, vagy csak magunkkal?

Premier

Az első zárt körű vetítést pénteken tartják 19 órakor a Flesch-központ színháztermében Mosonmagyaróváron, és most a Kisalföld olvasói közül a kisorsolt regisztrálók is részt vehetnek a film premierjén. Regisztrálni a film honlapján, az irunlady.com-on lehet. Az alkotók remélik, hogy a filmet hamarosan minden érdeklődő otthonába elvihetik a televízión keresztül. Az iRunLady forgatásain készült felvételeket a kisalfold.hu galériájában tekinthetik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában