Női kézilabda

2 órája

Csőd közelében – Vasárnapra tolta ki a haladékot a Győri Audi ETO KC riválisa

Mint arról beszámoltunk, a norvég Vipers csődközeli állapotba jutott. Először péntekre, most vasárnapra maradt a döntés, hogy fennmarad a klub vagy megszűnik.

Kisalföld.hu

Még mindig kérdéses, hogy a Vipers tudja-e folytatni, vagy megszűnik?

Fotó: gyorietokc.hu

Kedden Peter Gitmark, a Vipers elnöke megkongatta a vészharangot a klub jövőjével kapcsolatban. Az üzenet egyértelmű volt: a pénteken 15 órakor tartandó elnökségi ülésre 25 millió norvég koronát (mintegy 850 millió forint) kellett szerezniük. Ha nem, a klub már jövő hétfőn csődbe megy.

A pénteki ülés után a testület úgy döntött, további haladékot kér.

„Az elnökségi ülés úgy döntöttünk, hogy a hétvégét arra használjuk fel, hogy megvizsgáljunk egy konkrét ajánlatot, amely most, az elnökségi ülés előtt került az asztalra. Ezen kívül van egy helyi lehetőségünk, amit figyelembe kell vennünk, ami az egészre még jöhet. Ez azt jelenti, hogy ha mindezeket sikerülne megszereznünk, akkor a végén 25 millió koronát kapnánk, de nem fogunk belemenni a részletekbe és az összegekbe” – mondja Peter Gitmark elnök, aki hozzátette: optimistán várják a hétvégét, de a nehézségek nem múltak el.

 

Közelebb vagyunk a megoldáshoz, mint a csődhöz. Vasárnap este jó eséllyel elmondhatjuk: »igen, klubként folytatjuk«, és reméljük, nem a megszűnést kell bejelenteni

– folytatta az elnök, akik kéréssel fordul azokhoz, akiknek fontos a klub: „Szombaton lesz a Buducnost elleni hazai mérkőzés a Bajnokok Ligájában. Töltsük meg az Aquaramát, és ez legyen az új Vipers első mérkőzése!”

A klubvezető azt is elmondta: a játékosok még nem kapták meg a fizetésüket.

Hlavaty Tamás, a Vipers edzője nem titkolja, a helyzet hatással van a csapatra: „Természetesen mindenki ezen agyal, de mi mindent megteszünk, hogy a feladatunkra koncentráljunk. Csak annyit tehetünk, hogy a pályán teljesítünk. Reménykedünk, és tudjuk, hogy a klubvezetés mindent megtesz, amit tud” – mondta a norvég TV 2-nek.

Amennyiben a Vipers hétfőn csődöt jelentene, a klub sem a bajnokságban, sem a BL-ben nem folytatná a szereplését.

Már pár éve megkongatták a vészharangot

Szakértők egyébként felvázolták, milyen hibás döntések vezethettek a csődközeli állapothoz.

A Vipers 2021-ben 14,6 millió norvég koronával számolhatott. Ezek 2023-ban már 24 millióra rúgtak. Ez közel 64 százalékos növekedés. A klubnak 2022-ben és 2023-ban összesen 9,9 millió norvég korona működési vesztesége volt. Míg 2021-ben a munkaerőköltségek 17,3 millió koronát tettek ki, addigra 2023-ban ez az összeg 28,8 millió koronára nőtt.

„Nem feltétlenül azokat kellene támadni, akik korábban a testületben ültek, de itt vannak olyanok, akik elvesztették a gazdaság irányítását” – kezdi Tor Geir Kvinen, az Agderi Egyetem docense és az élsport közgazdaságtanának szakértője a norvég TV 2-nek.

„Nincs akkora érdeklődés a csapat iránt, hogy ezek az összegek megtérüljenek. A valóság, hogy a bérköltségek túlságosan magasak lettek a bevételhez képest” – folytatta a szakember.

A probléma orvoslására több mentőakciót is végrehajtottak, többek között eladták az egyik legjobban fizetett sztárjátékost, Anna Vjahirjevát, de ez sem volt elég.

A pénzproblémák ellenére a könyvelés szerint a klub 2023-ra és 2024-re is nyereséggel tervezte a költségvetését.

„A probléma fontos részét képezik a bérek. Nincs egyensúly a bevételek és a kiadások között. A kiadások drámaian megnőttek, a bevételek pedig valójában némileg csökkentek” – ezt már Peter Gitmark elnök mondta.

A közel 29 millió koronás bérköltségek magukban foglalják az adminisztráció és az edző fizetését is, és a Fædrelandsvennen szerint többszöröse a többi norvég klubénak.

„Azt javasolnám, hogy a Norvég Kézilabda Szövetség nézzen utána a kreatív könyvelésnek” – tette hozzá Kvinen.

A szövetség elit licencbizottsága a klub (Våg Håndballklubb) és a részvénytársaság (Vipers Topphåndball AS) közötti úgynevezett konszolidált beszámolót értékelte. Ezekben a beszámolókban a Vipers 2023-ban 4,5 millió NOK negatív saját tőkét mutatott ki.

„Ennek következtében a »piros kategóriába« kerültek” – reagált erre Arne Sverre Modahl, a licencbizottság elnöke a TV 2-nek.

A szabályok szerint a piros zónában lévő kluboknak egy évük van arra, hogy javítsanak a saját tőkéjükön. Ha ez nem történik meg, akkor a klubtól a következő pénzügyi évben pontlevonás járhat. Ha pedig még egy évig negatív a saját tőke, a klubot alacsonyabb osztályba sorolják vissza.

A piros zónába való kiesés óta a Vipersnek valós terveket kell bemutatnia arra vonatkozóan, hogyan javíthat a saját tőkéjén.

„Mint minden hasonló helyzetben lévő klubnak, nekünk is voltak találkozóink a Vipersszel májusban/júniusban. Tisztában voltunk a nehéz helyzettel. De fogalmunk sem volt arról, hogy mi jön ezen a héten” – mondja Modahl, aki azt is elárulta, hogy 2022-ben már figyelmeztették a klubot.

„Elmondtuk nekik, hogy addigra felemésztették a saját tőkéjük nagy részét, és hogy ezzel tisztában kell lenniük” – elevenítette fel Modahl.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában