Labdarúgás

2024.09.04. 10:08

Rajkáról indult, a magyar válogatott kapuját is védte

Knapp Miksa a valaha volt leghíresebb Rajkáról indult labdarúgó. Többszörös válogatott, magyar bajnok és kupagyőztes volt az MTK színeiben. A községben emléktábla állítását tervezik a tragikus sorsú kapus tiszteletére.

Papp Győző

A magyar válogatott Stockholmban. Az alsó sorban jobbról az első Knapp Miksa. Fotó: Válogatottak

A sport- és társadalomtudomány kutatása mindig kedvenc szabadidős tevékenységeim közé tartozott, éppen ezért rengeteg európai és magyar futballklub történelmét kísérem figyelemmel – vallja a rajkai Fuhrmann Péter. – Egyik alkalommal az 1910-es évek MTK-s aranygenerációjáról olvastam, abban is egy rendkívül tehetséges, ám tragikusan fiatalon meghalt válogatott kapusról, Knapp Miksáról, akiről kiderült számomra, hogy Rajkáról származik. Elhatároztam, hogy mindent összegyűjtök vele kapcsolatban, amit csak tudok. Remélem, néhány új információval sikerült gazdagítani az élettörténetét.

Fiatalon a fővárosba 
Fuhrmann Péter munkája nyomán is tudjuk, hogy Knapp Miksa 1890. július 14-én Rajkán látta meg a napvilágot a mai Rákóczi utca 18. szám alatt (ezen a helyen valaha egy zsellérház állt). Nehéz sorsú zsidó család hetedik gyermeke volt – összesen kilencen voltak testvérek. Édesapja, Knapp Adolf 1851-ben született ugyancsak Rajkán. Pékként dolgozott, akárcsak a nagyapja, Knapp Móricz. Levéltári információk szerint is helyi iparos volt. A családot később a nehéz sors és a jobb élet reménye – valószínű, 1897-ben – a fővárosba sodorta.Élete fordulópontját az jelentette, mikor 17 évesen az MTK – látva tehetségét és szorgalmát – felkarolta. A fővárosi klubok között hatalmas sport- és társadalmi versengés volt. Az MTK esetében megkerülhetetlen a legendás és tehetős elnök, Brüll Alfréd alakja, aki nagy hangsúlyt fektetett a szegényebb sorból érkező játékosai taníttatására. Így Miksa álma is teljesült, amikor a budapesti műszaki egyetem hallgatója lett építész szakon. 
Sikerek a gólvonal előtt 
Knapp Miksa négyszer nyerte meg csapatával a magyar bajnokságot (1907–08, 1913–14, 1916–17, 1917–18), háromszoros kupagyőztes (1911, 1912, 1914), illetve nyolcszoros magyar válogatott. Címeres mezben első mérkőzését 1914. június 19-én Stockholmban játszotta a Råsunda Stadionban Svédország ellen, ahol a magyar csapat 5:1-es győzelmet aratott. A kapus három évig volt válogatott, de nem szabad elfelejteni, ebben az időben már zajlott az első világháború, így kevés mérkőzést játszottak, illetve a hadicselekmények miatt már csak a szomszédos Ausztriával tudott játszani a válogatott. A legemlékezetesebb mérkőzésén a bécsi Práterben hatalmas védései mellett büntetőt hárított, így a találkozó 1:1-es döntetlennel zárult. Az osztrákok elleni hét fellépéséből négy Bécsben, három pedig Budapesten volt.

Belehalt a spanyolnáthába
A több mint ígéretes karrier aztán sajnálatos véget ért. A kor pusztító vírusától, a spanyolnáthától megbetegedett, és tíz nap küzdelem után, 28 évesen, 1918. szeptember 29-én a VII. kerületi Dob utca 52. alatt elhunyt. A temetésén 1500 ember vett részt, minden jelentős csapat és a Magyar Labdarúgó Szövetség elöljárói is képviselték magukat. Knapp Miksa Budapesten, a Kozma utcai zsidó temető I. világháborús katonai részének 12. parcellájában (37. sor, 30. sír) nyugszik. Emlékére az MTK vándorserleget alapított.

Remélem, a kutatásom is segít abban, hogy településünk büszke legyen itt született legsikeresebb sportolójára.Fuhrmann Péter„A fővárosi klub minden évben koszorúzással és egy részletes múltidézéssel emlékezik rá. Az idén az MTK meghívására Rajka is képviselteti magát. Remélem, a kutatásom is segít abban, hogy településünk büszke legyen itt született legsikeresebb sportolójára, és a jövőben méltóképpen emlékezzenek rá. Ezúton kérem a Rajkán élőket, amennyiben rendelkeznek információval a Knapp családdal kapcsolatban, jelezzék az önkormányzatnál. Tervben van, hogy emléktáblát állítunk az egykori kapusnak

 – említi végül Fuhrmann Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában