Paralimpia

2024.09.13. 07:25

Büszke tanítványára a levéli Darázs Ádám

Az erőemelő Tunkel Nándor 162 kilós teljesítménnyel a negyedik helyen végzett a 49 kilogrammos súlycsoportban a közelmúltban befejeződött párizsi paralimpián. Zalaigrice törpenövésű díszpolgárának edzője a levéli Darázs Ádám aki többször volt Közép-Európa legerősebb embere, és az erős emberek világában komoly respektje van, rendszeresen szervez versenyeket ezen a területen. Emellett pedig edzősködik is, és rendkívül büszke a tanítványára.

Szabó Gábor

Érthető az edző és tanítvány öröme.

Ami a versenyt illeti, a 36 éves sportoló – aki második paralimpiáján szerepelt, és nyolc éve, Rióban bronzérmes volt – a kilenc indulót számláló mezőnyben ötödikként kezdte meg a versenyzést. Elsőre nem sikerült kinyomnia a 158 kilót, így az első kör után az utolsó helyen állt. Másodikra 160-at vállalt Tunkel, ez is nehezen ment, de a három bíró közül kettő megadta, így már volt érvényes gyakorlata, feljött a hetedik helyre. Az a riválisok teljesítményét látva egyértelmű volt, hogy a magyar erőemelő ezúttal nem lesz harcban az éremért, de miután utolsó kísérlete során sikeresen birkózott meg a 162 kilóval, feljött negyediknek. A közönség nagy üdvrivalgással díjazta, hogy az első rontott gyakorlata után így visszajött, ő pedig örömében Darázs Ádám nyakába ugrott.

Ekkor néhányan még hátravoltak a közvetlen riválisai közül, de ők sorra rontottak, így végül Tunkel Nándor remekül versenyezve a nagyszerű negyedik helyet szerezte meg. A sportoló így nyilatkozott:

Az első gyakorlatom után kicsit összeomlottam, mert tudtam, hogy megvan az erőm, de valahogy a technika nem jött össze. A melegítő teremben próbáltam elengedni a történteket és hergelni magam, hogy megvan az erőm. Az edzőm is sokat segített, a második gyakorlatomat pedig nagyon könnyűnek éreztem. Aztán ránéztem a kijelzőre és eldöntöttük, hogy harmadikra 162-t vállalok, azt már sokszor megcsináltam. Amikor sikerült, már sejtettem, hogy meglehet a negyedik hely, azért is örültem annyira.

Tunkel Nándort a verseny előtt családja, barátai, ismerősei egy hosszú, buzdító videóval lepték meg, amelyben mindannyian támogatásukról és szeretetükről biztosították, a versenyző erre reagálva azt mondta: "Imádom őket és alig várom, hogy hazaérjek!"

Darázs Ádám előtt tanítványa, Tunkel Nándor.

A parasportoló még elárulta, hogy tavaly volt egy komoly sérülése, ezért rögös út vezetett számára a mostani versenyig, ráadásul a kvalifikációs viadalon, a kijutásért is kiemelkedőt kellett teljesítenie – ott egyébként 163 kg-mal zárt és szerzett kvótát –, ezért úgy érzi, két paralimpiát "nyomott le" rövid időn belül.

„Nándi három héttel a verseny előtt belázasodott, és ez látszott is rajta. Mikor a mezőny több tagja is nagy léptekben próbált előremenni, én akkor is éreztem, hogy az óvatosság lehet a kifizetődő. Biztos voltam benne, hogy tanítványom képes a 162 kilót kinyomni, és bár szinte mindenkit, beleértve a szövetségi kapitányt, az elnököt, a szakágvezetőt, de még magát Nándit is, levert a víz, mikor ezt a súlyt kikértem, végül jó döntésnek bizonyult. Hatalmas volt az öröm, cseppet sem szomorkodunk, hogy nem lett meg az érem. Úgy érzem, Nándival kihoztuk a maximumot. Az első három helyezett annyival előbbre volt, hogy nem is gondolkodtunk azon, hogy felvegyük velük a versenyt. A harmadik helyhez még kilenc kiló kellett volna, ami nagyon sok. Előzetesen amúgy is azt mondtam, reálisan a negyedik-hatodik hely lehet a miénk” – ezt már Darázs Ádám mondta, aki hozzátette: Tunkel 36 éves, míg több riválisa is jócskán negyven feletti. Könnyen elképzelhető, hogy generációváltás jön.

„Egy biztos, ha Nándi megy tovább, én megyek vele, folytatjuk a közös munkát” – mondta végezetül az edző.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában