Női kosárlabda

2024.08.24. 19:05

Magabiztos győzelemmel, győri pontokkal döntős a ruandai vb-előselejtezőn a magyar válogatott

A magyar női kosárlabda-válogatott a britek felett aratott szombati 82–59-es sikerrel döntőbe jutott a ruandai világbajnoki előselejtezőben.

Kisalföld.hu

Dombai Rékéák magabiztos győzelmet arattak.

Fotó: fiba.basketball

Eredmény, elődöntő: Magyarország–Nagy-Britannia 82–59 (23–15, 22–16, 18–14, 19–14).

A SERCO UNI Győr játékosai közül Kiss Virág neve mellé 17 pontot, 6 lepattanó, Dubei Debóra neve mellé 6 pont, 4 lepattanó, Dombai Réka neve mellé 5/3 pont, 1 lepattanó, 3 assziszt és 2 labdaszerzés, míg Angyal Barbara neve mellé 4 pont, 1 assziszt és 1 labdaszerzés került. A Sopron Basket játékosa, Varga Alíz nem talált be a gyűrűbe, de 2 lepattanót így is begyűjtött.

Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese hétfőn 63–61-es vereséggel kezdett Szenegál ellen, majd másnap fölényes, 97–60-as diadalt aratott Fülöp-szigetek legjobbjai felett, csütörtökön pedig 87–66-ra verte a brazilokat, így a C csoport másodikjaként jutott tovább. A nyolccsapatos afrikai torna szombati elődöntőjében a brit válogatott várt rá, amely ugyancsak 2/1-es győzelmi mérleggel került a négy közé, a D jelű kvartett első helyezettjeként.

Döcögősen kezdődött a találkozó, mindkét félnél sok volt a technikai hiba. A magyar válogatott egy hatpontos sorozattal talált magára, miközben a nézőtéren helyi, magyar mezbe öltözött kisiskolások szurkoltak neki táncolva. Az első felvonást nyolcpontos előnnyel zárta Völgyi Péter csapata, majd ezt gyorsan 15 pontra növelte és egy híján meg is őrizte a nagyszünetig. Az addigi legnagyobb különbség 55–37-nél alakult ki a harmadik negyedben, innen 12 pontra közelítettek a szigetországiak (55–43). A záró játékrészben első ízben elérte a húsz pontot a magyar előny (65–45), innen pedig már nem engedte közelebb riválisát a nemzeti csapat.

A másik ágon a házigazdák küzdenek meg 20 órától Szenegállal az elődöntőben. Annak a találkozónak a továbbjutójával játssza a magyar válogatott vasárnap 17 órától a viadal zárómeccsét, és a végső győztes jut a 2026 márciusában esedékes vb-selejtező mezőnyébe.

A 2026-os berlini világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n – amelynek Ausztrália adott otthont – még csak 12 együttes vett részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában