Női kosárlabda

2024.08.22. 18:16

Brazília sem okozott gondot a győri és soproni játékosokkal felálló válogatottnak

A magyar női válogatott magabiztos, 87–66-os győzelmet aratott a brazil csapat felett a ruandai világbajnoki előselejtező harmadik, utolsó fordulójában, ezzel bejutott az elődöntőbe.

Kisalföld.hu

Kiss Virág volt a magyar válogatott vezére.

Fotó: fiba.basketball

A kigali viadalon szombaton rendezik az elődöntőket, a torna vasárnapi győztese jut a vb-selejtező mezőnyébe, amely 2026 márciusában lesz. A 2026-os világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n – amelynek Ausztrália adott otthont – még csak 12 együttes vett részt.

Eredmény, C csoport, 3. forduló: Magyarország–Brazília 87–66 (15–9, 25–14, 26–23, 21–20).

A SERCO UNI Győr játékosai közül Kiss Virág kiváló formában játszott, 22 pontot, 7 lepattanót és 1 labdaszerzést mutatott be. Dombai Réka 10/6 pontig jutott, illetve kiosztott 5 asszisztot és szerzett 2 lepattanót, valamint 3 labdát. Dubei Debóra 6/3 ponttal, 2 lepattanóval, 3 assziszttal, 4 labdaszerzéssel és 1 blokkal végzett. Angyal Barbara bár nem talált be, összegyűjtött lepattanóból, asszisztból és labdaszerzésből egyet-egyet.

A Sopron Basket játékosa, Varga Alíz 2 pontot és 1 lepattanót szorgoskodott össze, 

Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese hétfőn szoros mérkőzésen 63–61-es vereséget szenvedett Szenegáltól, majd másnap fölényes, 97–60-as diadalt aratott Fülöp-szigetek legjobbjai felett.

A csütörtöki játéknap előtt az afrikai gárda két győzelemmel már biztos csoportelső volt, az ázsiaiak két vereséggel nem juthattak tovább, és mivel a brazilok a magyarokhoz hasonlóan ötvenszázalékos mérleggel rendelkeztek, a képlet egyszerű volt: amelyik csapat nyer, az jut tovább – a közben a harmadik győzelmét is begyűjtő – Szenegállal együtt az elődöntőbe.

A harmadik csoportmérkőzésen a tavalyi Amerika-bajnokság győztese volt az ellenfél, amely meglehetősen kevés pontot dobott az első két negyedben. Jól működött a magyar védekezés, a távoli kísérletek pedig pontatlanok voltak brazil oldalon. A magyar csapat jól játszotta meg a centereit, Kiss és Határ is többször helyzetbe tudott kerülni. Kányási a nagyszünet előtti utolsó másodpercben engedett el egy hárompontost, ezzel 40-23 volt az állás a felénél. A magyarok a harmadik negyed elején elléptek riválisuktól, már közel 30 pont is volt a különbség (64–37), ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó.

"A legfontosabb cél a győzelem volt, de örülök, hogy én is előrébb tudtam lépni az előző mérkőzésekhez képest" – értékelt a találkozó után az M4 Sportnak a 22 pontos Kiss Virág.

A győriek játékosa hozzátette, sikerült kijavítaniuk a korábbi meccsek hibáit, s azokat a pofonokat, amelyeket ők kaptak, most inkább ők osztották ki, megmutatták, hogy van karakterük, de meglátása szerint tudnak még ennél is jobban játszani.

"Ma kemény munkát tett le a csapat, ha így kosárlabdázunk, akkor jöhet bárki az elődöntőben" – tekintett előre a center.

Völgyi Péter szövetségi kapitány arról beszélt, jót tett együttesének a szabadnap, tudtak edzeni és videózni, így alaposan felkészültek a brazilokból. Sikerük egyik kulcsaként azt emelte ki, hogy húsz hárompontos-kísérlet alatt tudták tartani az előző összecsapásain több mint negyvenszer próbálkozó ellenfelet, ráadásul ezek közül is csak kettő-három volt tiszta helyzet.

"A másik kulcs a kiosztott huszonhét gólpassz volt, mert ebből látszik, hogy szépen szolgálták ki egymást a játékosaim ezen a napon. Mindig volt labda nélküli mozgás, és a külső dobószázalékunk is megfelelő volt. Az alapcélunkat, a csoportból való továbbjutást teljesítettük, várjuk, ki ellen folytatjuk" – mondta a szakember, aki szerint játékosai jó egyéni teljesítményére nemcsak ezen a selejtezőtornán, hanem a későbbi Európa-bajnoki selejtezőkön is tudnak majd alapozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában