Kajak-kenu

2024.07.16. 13:09

A győriek is gőzerővel készülnek Párizsra

Két helyszínen készül gőzerővel a párizsi olimpiára a 16 tagú magyar kajak-kenu válogatott, amely legalább négy érem megszerzésének reményében száll majd vízre a francia fővárosban. A csapatban két győri szerepel: a tokiói győztes Kopasz Bálint, valamint Takács Kincső. Előbbi K I 1000, valamint Varga Ádámmal K II 500 méteren, utóbbi C I 200 méteren indul.

Kisalföld.hu

A Kopasz Bálint (zöldben) és Varga Ádám alkotta párostól sokat várnak a szakemberek.

Fotó: kajakkenusport.hu

A két fő bázis Szeged és Szolnok, Hüttner Csaba szövetségi kapitány folyamatosan ingázik a helyszínek között.

"Most még mindenki a kemény munka részében van a felkészülésnek, mindenki fáradt, de lassan kezdik frissíteni az edzéseket. A folytatásban olyan gyakorlások jönnek, amelyek a gyorsaságot fejlesztik, illetve segítik a teljes formába hozást" – nyilatkozta a szakember a keddi, szolnoki sajtónyilvános edzésen.

A magyar kajak-kenu csapat két turnusban, augusztus 3-án és 4-én utazik majd Párizsba, a sportági versenyek pedig pontosan három hét múlva, 6-án kezdődnek a Vaires-sur-Marne-i evezős és kajak-kenu pályán.

"A pálya egyelőre zsákbamacska, mert lehet balos szembeszél is, de az uralkodó szél a jobbos hátszél. Viszont az elemzések azt mutatják, hogy általában akkor a legszélcsendesebb, amikor a versenyek lesznek. Nagyon meleget jósolnak, erre most itthon is alaposan fel tudunk készülni. Én azt szeretném, ha a körülmények nem befolyásolnák a küzdelmet és reális versenyek lennének" – mondta Hüttner Csaba.

A kapitány csatlakozott Schmidt Gáborhoz, a szövetség elnökéhez, aki korábban azt mondta, a cél a négy érem, közte egy arannyal.

"Bár nem szoktam jósolni és babonából most sem szeretnék. Úgy gondolom, hogy mind a négy szakágunk erős, jó csapatunk van. Ha a sportolók kihozzák magukból a maximumot, akkor nagyon jó olimpiánk lehet" – fogalmazott.

Az edzést Schmidt Gábor mellett meglátogatta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is, a politikus az egyik kísérőhajóban a férfi kajaknégyes edzését a vízről tekintette meg.

"Tavaly a duisburgi világbajnokság előtt is meglátogattam a kajak-kenu válogatottat. Most Tótka Sándor félrehívott és arra kért, ha lehet, ezúttal hosszabban maradjak, mert tavaly ezüstérmet szereztek, most pedig más eredményt szeretnének elérni. Ha a néhány biztató szó hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez, már megérte, hogy itt vagyok" – mondta az államtitkár, hozzátéve: már mindenkin látja, hogy egyre koncentráltabb, egyre inkább az olimpia kerül fókuszba.

"Ennek szellemében végzik a feladatukat, és szerintem mindenki bizakodó és optimista" – mondta.

Az eredményességgel kapcsolatban Schmidt Ádám sem kívánt találgatásokba bocsátkozni, csak annyit mondott: bízik benne, hogy nagyon jó kedélyű, mosolygós záróünnepségen vehetnek majd részt Párizsban.

"Nagyon eredményes magyar szereplést várunk és kívánunk természetesen. Az államtitkárságon megfogalmaztuk az eredményességi elvárásokat, de ez egyelőre maradjon a mi titkunk" – tette hozzá.

A kajakosként kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt úgy nyilatkozott: a kajak-kenutól mindenki jó szereplést vár.

"Én is, bár látom a realitásokat. Főleg a női csapat az, amelyben megváltoztak az erőviszonyok. A klasszisaink idősebbek lettek, a fiatalok még talán nem képesek hasonló teljesítményre, ettől függetlenül lehetnek jó eredmények. Gondolok itt a férfi ezer egyesre, párosra, négyesre és Csipes Tamara is remek formában van. Én személy szerint sokat várok az új párostól, Kopasz Bálinttól és Varga Ádámtól is. Mindenki a kajakosoktól és kenusoktól várja az eredményt. Hogy ez milyen lesz? Reméljük, a lehető legjobb!" – fogalmazott a MOB elnöke. Mint mondta, megvan az esély a négy éremre, de akár többre is.

"Azt azonban látni kell, hogy elképesztően kiélezett a mezőny. Ezzel együtt bízzunk benne, hogy bejön az elnök úr jóslata" – zárta szavait.

Az utóbbi ötkarikás játékokon a kajak-kenusok rendre jól teljesítettek, jelentős részben hozzájárultak a magyar küldöttség sikereihez, legutóbb Tokióban három első, két második és egy harmadik helyet gyűjtöttek. A sportág képviselői eddig összesen 28 arany-, 31 ezüst- és 27 bronzérmet szereztek az ötkarikás játékokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában