Labdarúgás

2024.05.30. 09:44

ETO - legutóbb 64 évvel ezelőtt jutottak fel az NB II-ből

Legutóbb hatvannégy éve volt példa arra, hogy a második vonalból kellett feljutnia a győri zöld-fehér csapatnak. Ezúttal kilenc év után szerepel újra NB I-ben az ETO.

Papp Győző

Az ETO az NB II Bajnoka. Hátsó sor: Dold, Orbán, Vári, Palotai, Pió, Koós, Borbély. Első sor: Morvay, Pálfi, Pesti, Tamás.

Az ETO az elmúlt hétvégén az NB II második helyezettjeként kiharcolta az élvonalba jutást. Legutóbb hatvannégy éve volt példa arra, hogy a második vo- nalból kellett feljutnia a zöld-fehér csapatnak: 1960-ban az NB II Bajnokaként léphetett egy osztállyal előbbre. Az 1959/60-as idényt az NB II Nyugati csoportban kezdte a ETO. Ekkor érkezett a csapathoz új játékosként Orosz László (Komáromi Textiles), Orbán Árpád (Győri Postás) és Vári György (Vasas), valamint távozott Szentmihályi Antal (Vasas). 

ETO
Orbán Árpád az ETO mellett a magyar utánpótlás-válogatottban is pályára léphetett.

A nyitányon Győrött az Oroszlányi Bányász ellen az első 20 percben ellenállhatatlanul játszott az ETO csatársora (4:0). Az ötödik fordulóban a Budai Spartacus ellen kitűnő fedezetei révén – Raffai volt a mezőny legjobbja – végig nagy fölényben futballozott a hazai gárda (2:0). A Népsport szerint az ETO kerete ekkor erősebb volt, mint amelyikkel a nyáron kiesett az első osztályból. 
Orbán közben szerepelt a magyar utánpótlás-válogatottban, amely Liverpoolban 60.000 néző előtt Rákosi góljával 1:0-ra legyőzte Angliát. A hazaiaknál játszott többek között két későbbi világsztár, Jimmy Greaves és Bobby Charlton is. 
A 15. fordulóban 1959. december 6-án a listavezető ETO a második helyezett Szállítókat 7000 néző előtt 3:1-re győzte le Morvay mesterhármasával. Érdekesség, hogy a mérkőzés szünetében, amikor a csapatok az öltözőbe vonultak, egy rákospalotai szurkoló leköpte és szidalmazta Virágh játékvezetőt, majd kicsavarta a kezéből a sípot és összetörte azt... 
Az őszi végeredmény ez volt: 1. ETO 25 pont, 2. Szállítók 22, 3. Székesfehérvár 19. 
A szakemberek az ETO védelmét dicsérték,15 meccsen mindösszesen 5 gólt kapott a csapat, igaz, azzal 5 pontot veszített. 

Az ETO tudása kiemelkedett

A tavaszi nyitányon 10.000 szurkoló előtt a Sztálinvárosi Kohász hajolt meg a győriek tudása előtt (2:0), majd a Pápai Textilest győzték le idegenben 3:1-re. Palotai Károly, aki a mezőny legjobbja volt, később így emlékezett: 

Fedezet létemre gólkirályi címet szereztem a bajnokságban, akkoriban ez ritkaságszámba ment. Túl sok emléket nem őrzök ebből az esztendőből, talán a pápai mérkőzésünket érdemes felidézni. Fagyos, kicsit felengedett, salakos pályán játszottunk és hatalmas küzdelemben nyertünk. Povázsán doki másnap annyi salakot szedett ki a lábunkból, mint amennyit egy gőzmozdony termelt Győr és Pápa között.

Az ETO tudása kiemelkedett a mezőnyből, a védelem jobbára tapasztaltabb, idősebb játékosokból állt, akik nagyszerűen megértették egymást. 
A 21. fordulóban ötpontos előnnyel vezetett az ETO a második Bp. Szállítók előtt, amellyel tavasszal Budapesten mérkőzött, és a párharc győztese nagy lépést tehetett a végső győzelem felé. 
1960. április 10-én a Fóti úton 8000 néző – közte mintegy ezer győri – figyelte a játékot. A taktikai utasításokat betartva kitűnően játszott az ETO és már 2:0-ra vezetett, a hazaiak csak Orbán kezezése miatt megítélt büntetőből szépítettek Mészáros kapus révén. A siker azt jelentette, hogy ekkor már 8 pont volt az ETO előnye a Szállítók előtt. 
A 26. fordulóban aztán el is dőlt a bajnoki cím sorsa. Az ETO 3:1-re nyert Oroszlányban és ezzel a győzelemmel behozhatatlan előnyre tett szert a táblázaton, megnyerve a Nyugati csoport bajnokságát. A végeredmény: 1 Győri Vasas ETO 51 pont, 2. Bp. Szállítók 40, 3. Komlói Bányász 38. 
A bajnokcsapatban 20 játékos kapott szerepet: Bédi Lajos 7 mérkőzés/2 gól, Borbély József 8, Horváth István 20, Illés Imre 1/1 , Kalmár II György 26, Keglovich László 9/3, Koós László 9/5, Kuti Herbert 10/1, Morvay Lajos 16/5, Orbán Árpád 28, Orosz László 20/13, Pálfi Antal 24/5, Palotai Károly 25/17, Pesti Zoltán 27, Pió Imre 22/10, Radics Sándor 16/5, Raffai Ernő 27/2, Soproni Ede 6, Tamás László 26, Tóth László 3. Edző: Orczifalvi István. 
A Magyar Labdarúgó Szövetség határozata értelmében az NB II két csoportgyőztesének el kellett döntenie az NB II Bajnoka címet. Az ETO a Keleti csoport első helyezettjével, a Debreceni VSC-vel csapott össze. A cívisvárosban 1:1-es végeredmény született, a visszavágót 1960. június 22-én rendezték Győrött mindössze 4000 néző előtt. 

Az ETO Pesti – Dold, Borbély, Tamás – Palotai, Orbán – Pió, Morvay, Vári, Koós, Pálfi összeállításban parádézott és 2:0-as félidő után Morvay (3), Vári (2), Pálfi (2), Koós és Pió góljaival 9:0-ra győzte le a debreceni vasutasokat! A szurkolók vastapssal búcsúztatták kedvenceiket, mint az NB II Bajnokát. 

Ezt követően a zöld-fehérek 55 évig megszakítás nélkül voltak tagjai a legjobbak mezőnyének, rajtuk kívül csak az Újpest állt ilyen mutatóval. A 2015-ös csőd után a múlt hétvégétől mondhatják el magukról: Visszatértünk! 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában