30 éve jutott NB I-be az SLC

2023.10.22. 15:06

Emléktáblát avattak Laczó István tiszteletére Sopronban - fotók

Emléktáblát avattak vasárnap Laczó István emlékére Sopronban. Az általa vezetett SLC labdarúgócsapata harminc évvel ezelőtt, 1993-ban történelmi tettet vitt véghez: Sopronnak akkor először lett képviselője a legmagasabb osztályban.

Papp Győző

Az avatóünnepségen először Csiszár Ákos, az SLC volt játékosa, az SC Sopron elnöke, egyben Laczó István keresztfia köszöntötte a meghívottakat. Az ünnepségen részt vett és koszorúzott Csiszár Szabolcs alpolgármester is, aki szintén Laczó István keresztfia volt. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere beszédében többek között elmondta: a Soproni Futball Club 1991-ben alakult meg, utána SLC néven szerepelt, Laczó István az  új egyesületnek lett elhivatott, fanatikus elnöke.

A sikeresen megvívott osztályozók után 1993-ban augusztusában Sopron történetének első NB I-es meccsén 2-0-ra győztek az Újpest ellen. Az SLC két évig tartozott az első osztály kötelékébe. A város büszke lehet az olyan elődökre, mint Laczó István is volt és nekik köszönheti  a város a jelelegi státusát.

Csiszár Ákos, Farkas Ciprián és Csiszár Szabolcs. Fotó: Szalay Károly

Ezt követően az emléktábla állítás egyik kezdeményezője, Páder Vilmos emlékezett a jó barátja, Laczó Istvánra, aki kezdetben a röplabdázókat, majd a férfi kosárlabdacsapatot támogatta, utána kötelezte el magát a labdarúgás mellett és lett az SLC elnöke. Fanatikus, csupa szív sportvezető volt, aki élt-halt azért, hogy Sopronnak NB I-es csapata legyen.

Felidézte a klub jelentős mérkőzéseit, közte az egyik SLC-Fradit, amelyen 12 ezer szurkoló figyelte az összecsapást. Ő szerződtette edzőnek Sopronba Csernai Pált, aki előtte a Bayern Münchennel ért el sikereket. 

A klub súlyos anyagi helyzete, az állandó stressz kikezdte az elnök egészségét, többek között ennek is köszönhető 59 évesen bekövetkezett váratlan halála. 

A család, a barátok, a helyi játékvezetők kezdeményezésére állították fel a fekete márványtáblát, a meghívottak jelenlétében leplezték le. A tábla az SC Sopron klubépületének falán látható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában