Szupertehetséges művész mesélt a zene gyógyító erejéről - Különleges jótékonysági koncertet adnak Győr közelében

Kunszigeten után Öttevényen koncertezik a beteg gyerekekért a Kodály Vonósduó egyik tagja Leczky Marcel és csellista társa, Patrik Zastko. A világszerte ismert fiatal zenészek egyedülálló formációja különleges zenei csemegével érkezik. A gyertyafényes estén felcsendül Oláh Réka (fuvola) és Ott Gergely (zongora) játéka is.

Simon Roberta

A nagypapa nyomdokain

Leczky Marcelt már nem nagyon kell bemutatni olvasóinknak, hiszen nem először adunk hírt a tehetséges csellóművészről, aki nagyapja után ragadt hangszert. A tavalyi siker után ismét jótékonysági koncertet szerveznek, de ezúttal nem hegedűművész testvérével, Leczky Sebastiannal, ugyanis őt tanulmányai Amerikába szólították.

Leczky Marcel
Koncert az öttevényi templomban - Leczky Marcel és társai ezúttal a koncert teljes bevételét az Egy A Világunk Alapítvány javára ajánlja fel. Fotó: Csapó Balázs

A jótékonysági koncert ötlete

- Amikor megalapítottuk a Kodály String Duo-t Bécsben, eldöntöttük, hogy szeretnék bővíteni a repertoárt, ugyanis igen ritka a hegedű-cselló párosítás. Létrehoztuk a „Bach és Fiai ciklusukat“, valamint a KSDV-contemporary modern zenei projektjüket is, amelyre négyszáznál is több kompozíció érkezett, köztük kifejezetten nekünk dedikált darabok Brazíliától kezdve Amerikán át Oroszországig - emlékezett vissza Marcel, aki testvérével nem elégedett meg ennyivel, szerettek volna még többet adni az embereknek. Így jött a jótékonysági koncert ötlete.

A kunszigeti fiatalok már gyermekkoruk óta - először 5 évesen - játszottak alkalmanként a helyi templomban, sokan érdeklődtek a virtuóz játékuk után, így már követelték tőlük a koncertet. Tavaly ennek nemes célt is adva, a teljes bevételt a Heim Pál Kórháznak ajánlották fel.

Beteg gyerekek mellett

- Azért is a beteg gyerekek megsegítése mellett állunk ki, mert nagyon rossz érzés látni, hogy ők akár hónapokat töltenek távol az otthonuktól a kórházakban. Valamint édesanyánk 32 éve az egészségügyben dolgozik, sokat zenéltünk az ápolásra szoruló embereknek, akiket mindig feltöltötte egy kis muzsika - mondta el a csellóművész, aki élete egyik legmeghatározóbb élményét is elmesélte podcast műsorunkban. 

Személyesen is megtapasztalhatta, milyen a zene gyógyító ereje, ugyanis a halál kapujából, egy kómában fekvő nő ébredt fel a játékát hallva.

Hallgassa meg itt!

Következő koncertjüket az öttevényi templomban tartják, pénteken 19.30-as kezdettel, melynek teljes bevételét az "Egy a Világunk Alapítvány" javára ajánlják fel, akik súlyosan halmozottan sérült gyerekeknek és fiataloknak nyújtanak segítséget.

Leczky Marcel csellóművész számos nemzetközi verseny győztese, többek között a londoni Withgift Verseny első- és nagydíjasa, jelenleg Ausztriában tanul.  A testvérpár egyedülálló formáció már olyan híres helyszíneken lépett fel, mint a bécsi Musikverein, elismerően beszéltek róluk a világ vezető klasszikus zenei újságai, mint a „The Strad Magazine“ és a „Violin Channel“ is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában