Érzékenyítő tábor

2024.07.27. 08:51

Tábor a kacifántos gyerekeknek Győrben - János Vitéz és Iluska bőrébe bújhattak - sok-sok fotó

Nyolcadik alkalommal rendezte meg súlyosan, halmozottan sérült, azaz kacifántos gyerekek táborát az Egy a Világunk Alapítvány. Nem csak felnőttek, de ép gyermektársak is segítik a közösségi élményt és a szórakozást a győrzámolyi tornacsarnokban, ahol ezúttal János vitéz történetéhez kapcsolódtak a játékok és foglalkozások.

Simon Roberta

Az első táborozók ugyan az évek alatt fiatal felnőttek lettek, mégis töretlenül részt vesznek az élményekre alapozó táborban, de vannak újabb becsatlakozók is. Ez a tendencia figyelhető meg az ép fiatalok és a felnőtt segítők körében is. Idén negyvenen táboroztak együtt.

Párokban tanultak és játszottak a fiatalok a győrzámolyi táborban. Fotó: Molcsányi Máté

- A tábort első alkalommal 2016 nyarán szerveztük meg, ez volt az alapítvány első "nagyszabású" rendezvénye. Nem volt mintánk, csak céljaink, hogy a súlyos mozgáskorlátozott, halmozottan sérült gyermekek is táborozhassanak nyáron, hiszen egy a világunk! Korábban ezt nem tehették meg. Fontos volt, hogy legyenek ép játszótársaik, illetve minden kacifántos gyermek mellett egy felnőtt segítő. Így szüleik a hosszú nyári szünidő alatt a 0-24 órás ellátásuk mellett a tábor idején napközben egy kis lélegzetvételhez juthatnak - foglalta össze Tremmelné Kovács Nóra, az alapítvány elnöke, aki maga is érintett anyuka.

Idén 40-en vettek részt az programokon. Fotó: Molcsányi Máté

- A tábor ötletét Fejes Tímea gyógypedagógussal együtt valósítottuk meg első alkalommal családi-baráti összefogással és résztvevőkkel. Évről évre tapasztalatokkal gazdagodtunk, a tábor vezetéséhez Pulai Nikoletta, Győrzámoly polgármestere is csatlakozott. Így áttettük a székhelyünket a településre, az önkormányzat támogatásával pedig hét éve ingyenesen biztosítják a helyszíneket, ami idén is a Győrzámolyi Sportcsarnok volt - tette hozzá Nóra.

- A tábor alapötlete az immár 23 éves helyi színkörünk egyik előadását követően pattant ki a fejünkből, amikor is a Micimackót mutattuk be a kacifántosoknak - egészítette ki Pulai Nikoletta, aki sok megható pillanatnak volt tanúja táborszervezőként. 

Csupa móka és kacagás - Zenés játékokon keresztül dolgozták fel János Vitéz történetét. Fotó: Molcsányi Máté

- A kacifántosok is rengeteget kapnak, de szerintem az önkéntes fiatalok még többet. Tapasztalatot, élményt és tudást visznek haza magukkal. Az ép gyerekek át tudják venni a kacifántosok minden rezdülését és megértik a sajátos kommunikációjukat - emelte ki a polgármester.

- Meglepő milyen átalakuláson mennek át az új önkéntesek egy hét alatt, teljes szemléletformálódáson esnek át. Sokat mesélnek arról, hogy reggelente hálát adnak azért, hogy maguktól lábra tudnak állni és el tudják mondani mire van szükségük. Le a kalappal az idei kamaszok előtt - hangsúlyozta Fejes Tímea, aki a hét minden napján lázasan készült a résztvevőkkel a pénteki csúcspontra. Az utolsó napra meghívják az összes résztvevő hozzátartozóját és a támogatókat, hogy zenés előadásban bemutathassák a gyerekek, mit is tanultak a tábor során. 

- A gyerekek velünk nőttek az évek alatt, így a mesés világot kicsit elhagyva idén a János Vitéz történetét dolgoztuk fel, ugyanis a legtöbben már középiskolások. Ezúttal nem szereplőket válogattunk, mindenki belebújhatott a hős, a huszár vagy Iluska karakterébe. A legkedveltebb rész, amikor legyőzzük az óriást, harcoltunk a medvével, majd élet vizet találtunk, amelyből kortyolva mindenki meggyógyult - sorolta az élményeket Tímea.

A vizes játékok mellett, diafilmet vetítettek, elkészítették a jelmezeket, amiből aztán divatbemutatót tartottak, de a reggeleket tornával és átmozgatással kezdték, majd jöhetett a kerekesszékes játék. János Vitéz története pedig napról napra kerekedett ki a hét végére. A kézműves foglalkozáson elkészítették Iluska csókját, melyet a legtöbben édesanyjuknak küldték haza a tábor végeztével.

Felnőtt segítők terelgették és támogatták a fiatalok minden lépését, mozdulatát. Fotó: Molcsányi Máté

Az utóbbi években az alapítvány egy napra a szülőknek is szervez programot. - Idén Az Élet Kis Virága Alapítvány Önbizalom növelde programján vettünk részt Honti Ágnes és Zörgő Sára coach szakemberek vezetésével, ami óriási lelki feltöltődést adott mindenkinek. Közösségépítő ereje volt. Nyugodtak lehettünk, mert tudtuk, hogy gyerekeink jó kezekben vannak, és nem kellett az órát figyelnünk - fűzte hozzá Tremmelné Kovács Nóra. 

- Azért is fontos számomra ez az egy hét a nyáron mert a szeretet, az összetartozás, egymás segítése, az egymásra figyelés itt megvalósul. Ezt támogatóink is látják, ezúttal Eke Ramóna és a Mangó Stúdió segített, önkéntesen készítettek fotókat a gyerekekről, a programokról. A Győri Lions Alapítvány évek óta mellettünk áll, most is támogatták a tábort - emelte ki.

Teljes értékű barátokként, játszótársakként tekintenek az ép fiatalok a kacifántos társaikra. Fotó: Molcsányi Máté

- Mindig kicsit másként élem meg ezt a hetet, mint a szülőtársak, hiszen vannak szervezési feladataim a háttérben. Viszont a többi szülő nevében is elmondhatom, a legnagyobb öröm számunkra, hogy az önkéntes fiatalok elfogadják és teljesértékű barátot, játszótársat találnak gyermekeinkben - fogalmazott Nóra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában