Beavatási szertartás

2024.09.03. 17:22

Retró gyermekmesékből bábelőadás - Évadot hirdetett a győri Vaskakas Bábszínház - fotók

Ünnepélyesen is megnyitotta kedden 2024/25-ös évadát a győri Vaskakas Bábszínház, melyre négy új premierrel is készülnek. Bemutatták az új tagokat, akik a nyár folyamán csatlakoztak a társulathoz és ezúttal sem maradhatott el a szokásos "beavatásuk".

Simon Roberta

Eleget pihentek a bábok, visszatértek a bábművészek és a társulat többi tagja is a nyári vakációról a győri Vaskakas Bábszínházba. Máris belevetik magukat a munkába, ugyanis a napokban megérkezik az első darab díszlete. 

vaskakas
Évadot hirdetett a Vaskakas Bábszínház Győrben.
Fotó: Molcsányi Máté

360 előadás 56 ezer nézővel

Októberben mutatják be a Dömdödöm előadást, decemberben érkezik A nagy szógyár, februárban debütál a Rumcájsz, májusban pedig a Felesemese előadással zárnak. Bejelentették, hogy jövőre is megrendezik a Győrkőcfesztivált, ami az immár nagykorúvá vált. A gyermekfesztiválra július 4-5-6-án várják az érdeklődőket. 

- A tavalyi évadban 360 előadást játszottunk közel 56 ezer néző előtt. Bérleteseink több mint hatezren voltak, a Győrkőcfesztiválton pedig 30-40 ezer látogató vett részt. Ezt szeretnénk az új évadban is túlszárnyalni - összegezte röviden Kocsis Rozi igazgató, majd átadta a szót dr. Pergel Elza alpolgármesternek.

- Időtlen idők óta szeretjük és támogatjuk a győri Vaskakas társulatát. Büszke vagyok arra, amit az elmúlt időszakban együtt elértünk, kívánom, hogy a jövőben is megbecsüljék a művészeket és az intézmény minden terét be tudják játszani - fogalmazott dr. Pergel Elza, aki arra is kitért, hogy az új városvezetés nagy hibát követ el, ha a jövőben nem támogatja a Győrkőcfesztivált. - Ez egy hungarikum, hiszen nem csak a győri gyerekeket hívják, hanem az ország és a határon túl élő fiatalokat is a városba csalják - tette hozzá.

Beavatási szertartás az újaknak

Majd ezt követően bemutatták az egy napja érkezett új művészeti asszisztenst, Szántó Szávát, aki rögtön át is esett a beavató ceremónián. Régi hagyomány a társulatnál, hogy minden csatlakozó kap egy kávés bögrét, így a nyáron belépő kollégák is most vehették át a "nélkülözhetetlen kelléket" Kocsis Rozi igazgatótól. Új gazdasági vezető és asszisztens is érkezett, valamint a szervezők csapata is bővül, ahogyan az infótérben is új munkatársakkal találkozhat a közönség.

Ikonikus előadások, nagy kedvencekkel

Visszatérve a repertoárra, a közönségkedvenceket megtartják, sőt több gyermekdarabot felújítanak. Lázár Ervin meséjét, a Dömdödöm előadást, a győri kötődésű Pass Andrea álmodja színpadra, melynek olvasópróbái a héten kezdődnek. Ebben a darabban ezúttal Kocsis Rozi is játszik: Bruckner Szigfridet, a kiérdemesült cirkuszi oroszlánt alakítja. Egy színésznő kivételével az egész társulat kapott szerepet a Négyszögletű Kerekerdőben. -Azért is áll a szívemhez közel ez a mese, mert Lázár Ervinnel kiváló kapcsolatot ápoltunk, nem volt szokása, de hozzánk kétszer is ellátogatott. A történet pedig ma is aktuális, mert a szereplők képesek együttműködni, egymással konszenzusra jutni bármilyen körülmény is legyen - részletezte az igazgató.

Fotó: Molcsányi Máté

A második bemutatót Vidovszky György rendezi, A nagy szógyár egy francia írónő meséje nyomán született. December elsején debütál győri színpadon, majd következnek a Mikuláshoz kötődő programok a bábszínházban. Február 9-án tűzik műsorra Rumcájsz retro meséjét egy kis cseh humorral Kocsi Rozi rendezésében. A társulat vezetője remélik, hogy azok a szülők, akiknek a rajzfilm annak idején nagy kedvence volt, most elhozza az előadásra a gyermekét, hogy vele is megszerettesse.

Az utolsó premier a Felesemese című előadás lesz, közben pedig 11 kismesét is összeállítani a győri művészek.

Új technológiák

Bajári János műszaki csoportvezető az évadnyitón beszámolt arról is, hogy a Bartók terem nagyobb technológiai felújításon esett át, új fény és hangtechnika került a régi helyére. Bejelentették, hogy Európa első és legújabb, amerikai hangtechnikája, itt Győrben a Vaskakasban debütál. A 2024/25-ös évadban újabb felújításokat terveznek, a próbaterem mellett egy kisebb játszóhelyet szeretnének kialakítani. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában