30. évforduló

2024.08.26. 16:51

Kiállítás Esterházy Melinda és V. Esterházy Pál életéről

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Egyben megemlékeznek arról is, hogy V. Esterházy Pál 35 évvel ezelőtt, míg hitvese, Esterházy Melinda, 10 évvel ezelőtt augusztus 27-én hunyt el.

Kisalföld.hu

Mintha egyetlen színpad lenne, úgy vezeti végig a Sok jóval ajándékozott meg az élet című kiállítás a látogatót Esterházy Melinda és V. Esterházy Pál életének állomásain. A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban teremről teremre haladva, öt felvonáson keresztül lehetünk tanúi egy rendkívüli asszony életútjának: Primabalerina - Üldöztetés és menekülés - Újrakezdés - A szeretett burgenlandi hercegné. Személyes tárgyak és filmanyagok segítségével betekintést kaphatunk a hercegi pár életébe. 

Esterházy Melinda és V. Esterházy Pál.

Az utolsó hercegi pár

Esterházy Melinda hercegné 2014. augusztus 27-én, 94 éves korában hunyt el az ausztriai Kismartonban. Melinda 1920-ban Dr. Ottrubay Dezső törvényszéki elnök és Ottrubay Róza lányaként látta meg a napvilágot Budapesten, tánctehetségére korán felfigyeltek. 1945-ben a Budapesti Operaház balett-táncosnőjeként, megkapta a „primabalerina assoluta“ címet. A fellépései kapcsán ráirányuló reflektorfénytől eltekintve teljesen átlagos polgári életvitelt folytatott és nagy hangsúlyt fektetett a tanulásra. Szeretett nagyon olvasni és 1938-ban a tánctanulmányai mellett le is érettségizett. A színpadot, egyik szerelmét, lecserélte a másik szerelemre, 1946. augusztus 3-án kötött házasságot V. Esterházy Pállal (1901–1989), az Esterházy-ház 12. hitbizományi örökösével, így ebben az évben állt utoljára a színpadon. A fiatal pár boldogsága nem tartott sokáig, mert Esterházy Pált 1948-ban a Mindszenty-perben fogságra ítélték és  ettől kezdve Melinda teljesen saját magára volt utalva. Férje 1956-ban szabadult ki a börtönből és a pár ekkor elhagyta Magyarországot.

Esterházy Pál 1901-ben született a kismartoni Esterházy-kastélyban, és szülei korai halála után már 19 évesen átvette a hitbizomány irányítását. Jogot tanult, hogy az előtte álló birtokigazgatási feladatokra a lehető legjobban felkészüljön, idejének nagy részét ekkor Magyarországon töltötte.  Továbbra is kötődött szülőhelyéhez, ezért jelentős mértékben segítette az 1921-ben megalakult Burgenland tartomány és fővárosának, Kismarton infrastruktúrájának kiépítését. Emellett a családi birtok fenntartásán és modernizálásán dolgozott.  A politikai és személyes kudarcok - többek között a magyarországi kommunista rezsim általi kisajátítás és bebörtönzés - ellenére 1956-ban sikerült feleségével, Melindával Svájcba menekülniük. Ettől kezdve svájci otthonukból irányította a gazdálkodást. Zürichben, 1989. május 25-én hunyt el.

Az Esterházy Alapítványok fennállásának 30. évfordulója

Esterházy Pál herceg, akinek gyermektelen maradt a házassága, már 1986-ban végrendelkezett, miszerint feleségét, Esterházy Melinda hercegnét jelölte meg az ausztriai ingó és ingatlan, valamint a kulturális javak egyedüli örököseként. Ezzel a hercegi vagyon egy polgári házból származó személy tulajdonába került. Esterházy Pál halála után Esterházy Melinda átvette a birtokigazgatási feladatokat, melyben testvére, Ottrubay József volt segítségére.

Melinda az összes fontos gazdasági területet megismerte és elsajátította az irányításhoz szükséges tudást, emellett szoros kapcsolatban állt Kismarton város vezetőségével. Megnyerő és jótékony személyiségének köszönhetően hamar belopta magát a burgenlandi lakosság szívébe. Számos regionális és szociális kezdeményezés, mint például óvodák, zenekarok, vagy például a helyi tűzoltók támogatójaként tartották számon. De legnagyobb feladatának a történelmi Esterházy-vagyon egybentartását tartotta. A történelmi örökség fennmaradásának, valamint annak érdekében, hogy minél szélesebb rétegek számára hozzáférhetővé váljon az, Esterházy Melinda 1994-ben három, feloszthatatlan magányalapítványba helyezte el vagyonkezelés céljával a vagyont.

 „Az Esterházy Alapítványok megalapítása mutatja azt, hogy  Esterházy Melinda mennyire előremutatóan gondolkozott. Ez a döntés bebiztosította a történelmi vagyon egybentartását. A hercegi pár vagyona már életük során meghatározó volt a régió gazdasága szempontjából, és ez így maradt az alapítványok létrehozása után is” – jelentette ki Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok elnöke. 

Az Esterházy gazdasági tevékenysége öt fő területen zajlik, ezek a következők: a PANNATURA védjegy alatt bejegyzett erdő-, mező- és természetgazdálkodás, az ingatlanfejlesztés, a borászat, a vendéglátás, valamint a kultúra, turizmus és rendezvények. A területeken összesen 630 munkavállalót foglalkoztatnak. Az Alapítványok megalakulásuk óta 256 millió eurót fektettek be a régióba.

Az ausztriai tevékenységek mellett az Alapítványok Magyarországon is aktív szereplői a kulturális és gazdasági életnek, elősegítve ezzel a regionális fejlődést, hozzájárulva a történelmi kulturális javak megőrzéséhez, kutatásához és népszerűsítéséhez.

A fenntarthatósági elvek mentén zajló beruházásai irányadók a jövőre nézve. Minden egyes projekt szigorú előfeltétele a klíma védelme és a kíméletes bánásmód a természeti erőforrásokkal, az átláthatóság, mindez nagyfokú felelősségvállalással és -tudattal párosul.  Ennek kitűnő példája a legutóbbi beruházás, a fertőszéleskúti (Breitenbrunn) Új Strand néven futó projekt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában