Régészeti ásatás

2024.08.02. 15:32

A soproni Várhelynél talált kincsek betekintést adnak a múltba

Idén negyedik alkalommal szervezett a Krav Maga SC Sopron a Soproni Múzeummal, és civilekkel összefogva közösségi tanásatást a soproni Várhelyen. Az ötéves projekt keretében még a régészek számára is meglepő leletek kerültek elő múltból, amelyről dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze beszélt.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Véget ért a háromhetes közösségi tanásatás a Várhelynél, amely egy apró, de annál jelentőségteljesebb betekintést ad a múltba. A korábbi években kerültek elő jelentős értékű ékszerek és kiegészítők, valamint érdekes kerámia leletek is, melyek gazdagítják azt a tudásanyagot, amit eddig sikerült felderíteni a Várhelyen lévő kora vaskori időszakból. A most feltárt anyagokat a jövő évtől megtisztítják, restaurálják, az összeillő darabokat egymáshoz teszik, és leltározzák őket.

Barcza Attila, országgyűlési képviselő is kilátogatott a helyszínre pénteken. 

- Immáron negyedik alkalommal valósult meg a több hetes régészeti ásatás a csodálatos soproni erdőben található Várhelyen. A közösségi tanásatás során szakemberek, régészek, önkéntesek és diákok dolgoztak azon, hogy a múlt titkait feltárják. A feltárt szelvényből sok érdekes lelet került elő, amely rávilágít arra, hogy mi történhetett itt régen, hogyan élhettek az őseink, mit csinálhattak ebben az épületben, amit feltártak. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos dolog, amely Sopron gazdag történelmi múltjához, a legősibb gyökerek hozzátartoznak. Mindezen felül egy csodálatos civil összefogást jelent ez a projekt – újságolta örömmel Barcza Attila, aki évek óta fővédnöke a közösségi munkának és figyelemmel kíséri az önkéntesek, civilek munkáját.

- Maga a projekt 2020-ban indult, az ásatások pedig 2021-ben kezdődtek Gőgh Zoltán a Krav-Maga Sportegyesület vezetője sportolóival, illetve a Pécsi Tudományegyetem régész tanszékének hallgatóival, valamint érdeklődő civilekkel és önkéntesekkel, de idéntől már az Ikva-menti Örökségkutató Egyesület is besegített. Az egész projektet pedig a Soproni Múzeum és a soproni önkormányzat támogatja - kezdett bele dr. Mrenka Attila. - Idén befejezzük annak a szelvénynek a feltárását, amit még 2021-ben kezdtünk meg, idő közben nyugati irányban további szelvényeket is feltártunk. Négy év távlatából mondhatom, hogy ez az ásatás okozott számunkra meglepetéseket is - mondta el.

Dr. Mrenka Attila hozzátette, a jövőben a Soproni Egyetem Erdőmérnöki kar hallgatóit is szeretnék bevonni a tanásatásba, ugyanis ezek során számukra is hasznos információkra bukkanhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában