Zene

2023.10.29. 09:48

A zongora áll a jövő tavaszi, Eisenstadtban rendezendő új fesztivál középpontjában

A zongora áll a 2024. április 26-28. közötti hétvégén, Eisenstadtban rendezendő új fesztivál középpontjában: a Maria Radutu zongoraművész művészeti vezetésével Keys To Heaven című előadássorozat célja a művész és hallgatósága közötti "fal" lebontása, valamint a különböző művészeti irányzatok, műfajok és stílusok közötti határok átjárhatóságának bemutatása - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kisalföld.hu

A felvételen Maria Radutu, Stefan Ottrubay és Sophie Heinrich. Fotó: Andreas Tischler

Mint felidézik, Maria Radutu innovatív koncertprogramjaival vált ismertté. A sokoldalú zongoraművész korábbi tapasztalatait felhasználva indítja el új fesztiválját a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban.

Maria Radutu a közleményben kiemeli, a fesztivál középpontjában a zongora áll, amely a különböző korszakok, műfajok és művészeti formák összekötő elemeként rendkívül változatosan szólal meg a színpadon. Hozzáteszi, számára az a legfontosabb, "hogy senkit ne zárjunk ki a programból": míg például a felnőttek egy koncerten ülnek, addig a gyerekek a rájuk szabott zenei programokon vehetnek részt.

A szervezők közleményükben kiemelik, hogy a fesztivál április 26-i nyitónapján, délután 16 órakor Haydn népies és pimasz menüettjei csendülnek fel az Esterházy-kastély különböző termeiben a környék fiatal zenészeinek előadásában. A Haydn Teremben este fél nyolckor Astor Piazzola műveit hallgathatják meg az érdeklődők. Piazzola mellett felcsendülnek még Bartók Béla, Nadia Boulanger, Igor Sztravinszkij, Alberto Ginastera és Carlos Gardel művei.

A felvételen Sabina Hasanova, Miloš Todorovski, Maria Radutu, Stefan Ottrubay, Sophie Heinrich és Florian C. Reithner. Fotó: Andreas Tischler

Április 27-én, szombaton 11 órakor matinékoncerttel indul a program: a homokanimációs művésznő, Anna Vidyaykina, a zongoraművész Sabina Hasanova és a narrátor, Thomas Toppler a Zongora és homok elnevezésű koncertjén Saint Saëns, Csajkovszkij, Debussy és Ravel darabjai hangzanak el, felülírva a szokványos élményeket. Délután fél négykor a 2009-ben forgatott a Zongoramánia - a perfekt hangzás nyomában című dokumentumfilmet vetítik.

Este fél nyolckor a Ferhan és Ferzan Önder testvérpáros zongoraduója Gershwin Porgy és Bess zongoraátiratát, Gustav Nottebohm Bach variációja egy témára című művét, valamint Ravel Boléróját adja elő. Ez utóbbi a Bécsi Állami Balett-társulat szólótáncosa és koreográfusa, Eno Peci koreográfiájával és a balett-társulat fiatal táncpárosának interpretációjában, modern tánccal egészül ki. Az előadáson Maria Radutu mesél a zenedarabokról és az előadókról, közelebb hozva ezzel egymáshoz az alkotókat és hallgatóságát - áll a közleményben.

Az éjszakai programban szerepel Tanja Huppert éjszakai zongorakoncertje, amelyen Bach Goldberg variációiból, Wilfried Hiller pedig A csillagok könyve című, a zongora billentyűivel megegyező számú, 88 csillagképet megtestesítő 88 darab című művéből játszik részleteket. Florian C. Reithner a Galántha Hotel Top bárjában zongoraimprovizációkat ad elő, a filmtörténet neves némafilmjeit kísérve.

Az április 28-i, délelőtt 11 órakor kezdődő Directors Concert keretében a Keys To Heaven fesztivál intendánsához, Maria Radutuhoz csatlakozik a szintén kismartoni rendezésű Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője, a hegedűművész és dirigens Julian Rachlin, valamint Boris Andrianov csellóművész, akik Haydn és Sosztakovics műveiből adnak elő - áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában