Figyelemfelhívás

2 órája

Pink sétával a mellrák ellen - Fotók

Idén már hatodik alkalommal rendezték meg a soproni Pink sétát, amelyet minden év októberében tartanak a mellrák elleni küzdelem jegyében. A Pink séta célja, hogy felhívja a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára, az önvizsgálat jelentőségére, és támogassa a betegség elleni harcot.

Varga Henrietta

A pink séta során a résztvevők – nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt – rózsaszín szalaggal és lufikkal vonultak végig Sopron belvárosában, szimbolizálva az összefogást és a támogatást a betegségben érintettek számára. Az esemény nem csupán az egészségügyi figyelemfelhívásról szól, hanem egy támogató, összetartó közösséget is teremt, amely az empátia és a szolidaritás erejével buzdít mindenkit a megelőzésre és a rendszeres szűrővizsgálatokra.

Pink
Pink sétával hívják fel a figyelmet minden év októberében a szűrővizsgálatok fontosságára Fotó: Máthé Daniella

Pink sétával a mellrák ellen

A séta főszervezője dr. Pásztor Enikő, a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese személyesen is érintett a betegségben, ezért fontos küldetésének tekinti, hogy népszerűsítse a szűrővizsgálatokat a lakosság körében, hiszen ő is tudja, hogy a korai felismerés életeket menthet. 

2019 januárjában emlődaganatot diagnosztizáltak nálam. Ekkor kezdődött meg a kálváriám, amely során kemoterápián és műtéteken estem át, de szerencsére elmondhatom, hogy még abban az évben tünetmentessé is nyilvánítottak. Ekkor erőt merítve ebből a betegségből, elhatároztam, hogy küldetésemmé válik az, hogy minél több embernek felhívjam a figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára

- hangsúlyozta. 

Pink
dr. Pásztor Enikő (középen) küldetése, hogy felhívja a figyelmet a vizsgálatok fontosságára Fotó: Máthé Daniella

Az eseményen szinte a kezdetek óta részt vesz dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont radiológiájának osztályvezető főorvosa is, aki lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a szűrés lényege, hogy a kezdeti szakaszban lévő, még nem tapintható méretű daganatot észrevehessék. A jelenlévőket arra kérte: azokat a környezetükben lévő hölgyeket, akik két éven belül nem voltak szűrésen, biztassák arra, hogy menjenek el ilyen vizsgálatra.

A szűrővizsgálatok fontossága

- Sajnos még mindig rendkívül alacsony a szűrésen résztvevők száma. A 45 és 65 év közötti hölgyeket kétévente hívjuk vizsgálatra, viszont a behívottak körülbelül 30 százaléka jelenik meg a vizsgálatokon. Nem győzzük hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen az valóban életet menthet - mondta.

A rendezvényhez több szervezet is csatlakozott, az Együtt Könnyebb Daganatos Betegek Soproni Klubja is minden évben résztvevője a sétának. – Fontosnak tarjuk ezt a rendezvényt, hiszen a közösség erejével felhívhatjuk a figyelmet erre a témára. Több klubtagunk is részt vett a sétán, beszélgetünk, ismerkedünk, élvezzük az egymással töltött időt, hiszen tudjuk, hogy együtt könnyebb – osztotta meg gondolatait Buzgó Zsoltné Ági klubvezető-helyettes.

pink
Farkas Ciprián, polgármester a sétára is lekísérte a megjelenteket Fotó: Máthé Daniella

Felhívni a figyelmet

Az eseményhez Farkas Ciprián polgármester is csatlakozott, aki nemcsak köszöntötte a megjelenteket, hanem a sétára is elkísérte őket.

- A mai esemény és séta jelentősége a figyelemfelhívásban keresendő, amely 1991-ben az Egyesült Államokból indult. Fontos, hogy mindenki tegyen az egészségéért, a saját sorsáért, hogy megadja a lehetőséget magának arra, hogy elkerüljön egy olyan súlyos betegséget, amely akár az életébe is kerülhet.

A Soproni Gyógyközpontba október 28. és 31. között, naponta 8-tól 12 óráig, behívólevél és időpont egyeztetés nélkül várják szűrésre azokat a 45-65 év közötti hölgyeket, akiknek két éven belül nem volt mammográfiás vizsgálatuk. A vizsgálatot a gyógyközpont V. épületében, a Mammográfiás laborban végzik. Továbbá várják a 40-45 év közötti korosztály és a 65 év feletti korcsoport hölgy tagjait is emlővizsgálatra, szintén ezeken napokon, időpont egyeztetés nélkül. Tőlük - mivel kiesnek a hivatalosan meghatározott, szűrésre behívott korcsoportból - azt kérik, hogy az emlővizsgálatra háziorvosi beutalóval érkezzenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában