Tüzelő rászorulóknak

2 órája

Ötmilliárdos keretösszeg tűzifára - Az igénylők nagy része egyedülálló vagy nyugdíjas

Egyre hűvösebbek a napok, jól jön a rászorulóknak, hogy van, ahol már osztják a szociális tüzelőt.

Kisalföld.hu

A rászorulóknak szánt tűzifa már csak kiszállításra vár. Képünkön Németh Ákos, aki a depózásban segédkezik

Forrás: Máthé Daniella / Kisalföld

Ma már országszerte mintegy 180 ezer szociálisan rászorultnak jelenti az otthon melegét a szociális tűzifa. A Belügyminisztérium által meghirdetett programban az ötezer alatti települések önkormányzatai pályázhatnak szociális célú tűzifa vagy barnakőszén vásárlására. Erre idén ötmilliárd forint áll rendelkezésre, akárcsak egy éve. Azt, hogy a településen ki jogosult támogatásra, az önkormányzatok határozzák meg. Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1.8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot. Emellett az állami erdészetek rőzsegyűjtési lehetőséget is biztosítanak a kezelt erdőkben.

A rászorulóknak szánt tűzifa már csak kiszállításra vár. Képünkön Németh Ákos, aki a depózásban segédkezik
Fotó: Fotó: Máthé Daniella

Écs: az önkormányzat vállalta a kiszállítást és feldarabolást 

- Ötvennyolc erdei köbméter fát vásároltunk a ravazdi erdészettől a pályázaton kapott pénzből, nagyjából ugyanannyit, mint tavaly - kezdte lapunknak Szabó Norbert, Écs polgármestere. - Rászoruló idősek, főleg nyugdíjasok kapják, mintegy két köbmétert, ezzel hetekig lehet fűteni. Összesen huszonkilenc igény érkezett, mindenkinek tudunk adni, ha pedig nem lett volna elég, akkor az önkormányzat a saját készletéből egészítette volna ki. Ha lehetőség lesz rá, szociális tűzifára a jövő évben is kívánunk pályázni, hiszen ezzel tudjuk az arra rászorulók téli fűtési költségeit csökkenteni - nyilatkozta Szabó Norbert polgármester. Az önkormányzat vállalta a kiszállítást és feldarabolást is, így könnyítve meg az idősek dolgát. Előre megrendelték és kifizették az erdészetnek az igényelt mennyiséget, majd rendben megérkezett számlájukra a támogatás. 

Szabó Norbert, Écs vezetője
 

Fertőszéplak: előny a 65 év felettieknek 

- A Szociális Tűzifa Program egy nagyon jó kezdeményezés, Fertőszéplak már a kezdetektől részt vesz benne - osztotta meg lapunkkal Kóbor Attila, a település polgármestere. - Bár régiónkban kevesebb az igény, a program fontos segítséget nyújt a rászorulóknak. Eddigi tapasztalataink alapján évente körülbelül 25 köbméter tűzifát szoktunk igényelni és ezt a mennyiséget osztjuk szét a rászorulók között. A támogatás feltételeit helyi rendeletben szabályoztuk, amely szerint előnyben részesül az, aki a szociális vagy a gyermekvédelmi törvény alapján valamilyen támogatásban részesül, a 65 év feletti egyedül élők, vagy azok a házaspárok, ahol mindkét fél 65 évnél idősebb, és a háztartásukban nem él fiatalabb személy. Azok a családok is előnyt élveznek, akik tartósan beteg vagy rokkant személy gondozását végzik - fűzte hozzá. A tűzifa idén egy kicsit korábban érkezett, a depóban már várja a kiszállítást. Hamarosan döntés születhet arról, hogy kik kapják a tűzifát és várhatóan novemberben az önkormányzat dolgozói ki is szállítják a rászorulóknak.

Erdészet: február végéig osztják szét

A Kisalföld Erdőgazdaság minden évben rendelkezésre bocsájtja a vagyonkezelt területhez tartozó önkormányzatok számára az igényelt jó minőségű, jellemzően keménylombos tűzifát, ezzel próbálva támogatni azokat, akikre a téli fűtés költségei túlzott terhet rónának, tájékoztatta a Kisalföldet Bene Zsolt, az erdőgazdaság munkatársa. Igyekeznek minél szárazabb fát adni az önkormányzatoknak, ha tudnak, akkor tavalyi vagy még régebbi vágásút. Vannak önkormányzatok, amelyek már elvitték a kifizetett mennyiséget, mások még nem. A fát február végéig kell szétosztani a rászorulók között. Néhány éve lágy lombos igénylésére is van lehetőség, ebből értelemszerűen nagyobb mennyiség kell az azonos fűtőérték eléréséhez.

Bezenye: barnakőszénre pályáztak 

– Százötven mázsa barnakőszén beszerzésére 704 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesültünk, már öt éve pályázunk sikeresen – tudtuk meg Márkus Erika bezenyei polgármestertől. A faluvezető kiemelte, hogy az önkormányzat legfontosabb célja a szociális háló erősítése minden szinten, így a téli fűtési időszakban is segítik az embereket. Ők a szénre szavaztak, praktikusabbnak találták a tűzifánál. – A tüzelőanyag beszerzésével is az volt a célunk, hogy a Bezenyén élők részére szociális tüzelőanyag támogatást biztosítsunk legfeljebb tíz mázsa barnakőszén formájában. A kérelmeket október első felében a hivatalban kellett benyújtani, és azokat a Humán bizottság bírálja el. A tüzelőanyagot az önkormányzat térítésmentesen kiszállítja – tette hozzá még a polgármester, megjegyezve, hogy évente 15-20 családon tudnak segíteni ebben a formában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában