Kávé az El Salvador-i farmról a győri pörkölőmesterig - Videó,fotók

A kávébabok mögött rejlő egyedi történetek azok amelyek minden csészét különlegessé tesznek - vallja Németh János, a győri Kapucziner kávépörkölője, aki néhány napja invitálta meg a belvárosi üzletükbe El Salvadorból, a Santa Christina Farm tulajdonosát, hogy meséljen a feketét kedvelőknek, honnan és milyen eljárásokon keresztül kerül otthonunkba legtöbbünk reggeli ébresztője.

Simon Roberta

A Németh és a Hernandez család is a minőségi és különleges kávéra esküszik. Fotó: Cseh Róbert

Több mint 30 éve kínál Németh János és családja a világ minden tájáról frissen pörkölt babkávékat, így lehet az is, hogy szoros és hosszútávú kapcsolatokat tudott kialakítani a világ másik felén élő farmerekkel. 

Németh János győri kávépörkölőt és Eduardo Hernandez a Santa Cristina farm tulajdonosát ugyan légvonalban több mint 10 ezer kilométer választja el, a kávénak köszönhetően kiváló kapcsolatot ápolnak. Fotó: Cseh Róbert

Különleges embereket kell keresni, nem különleges kávékat, ha el akarjuk hozni Magyarországra a legjobbakat. Így ismertem meg El Salvadorból származó Eduardo Hernandezt is, aki már második alkalommal járt náluk Győrben, hogy meséljen a csodálatos ültetvényről, a szüreti munkákról és feldolgozásukról

 - mondta Németh János. A Kapucziner kávémanufaktúra jelenleg 36 ország 72 farmjáról szerzi be a zöld kávéalapanyagot. 

El Salvador Közép-Amerikában található, a világ talán legizgalmasabb kávéi teremnek ezen a vidéken. A Santa Cristina farm, amelynek tulajdonosa Eduardo Hernandez, az ország központi régiójában, egy gyönyörű fekvésű tó közelében található, de aktív vulkánokkal tarkított láncok hálózzák be.

Hernandez családjában négy generáció óta van jelen a kávétermesztés, mind apai és anyai ágon. El Salvador nyugati területén édesapja kávéfarmja, míg a keleti oldalon édesanyja családjának a farmja helyezkedik el, mindkettő vulkanikus terület, 1200 méter magasan. Középen kapott helyet Eduardo és felesége Silvia farmja, akik tíz évvel ezelőtt kezdtek nyitni Európa felé és elhatározták, hogy El Salvadorból egészen a pörkölőkig hozzák a leszüretelt kávét. Így tudják végigkövetni a termeléstől egészen a lefőzött csésze fekete nedűig a kávé útját.

Eduardo és Silvia részletes előadást tartott a farm sajátosságairól és a termesztés fortélyairól. Fotó: Cseh Róbert

-Az ültetéstől és termesztéstől, a kézi szedésen, feldolgozáson, szárításon át egészen a végső csomagolásig mind magunk végezzük a munkát. Igyekszünk a pörkölőktől és végső fogyasztóktól kapott tapasztalatok alapján igazítani a termesztést. Ezért is van jelen nálunk több variáns, melyeknek gyümölcse is eltérő színekben pompázik. Kezdetben mind zöld, majd az érés során a sárgától, narancstól kezdve, a vörösön és a bordó árnyalatin át egészen lilás színekig pompáznak. Végül a sokak által ismert kávébarna színt a pörkölők adják meg, ugyanis a kávébab a száradás során kivilágosodik - részletezte szombaton a győri Sarló közben összegyűlt kávékedvelőknek a farmer.

100 kilogramm leszedett kávégyümölcsből csak 20 kiló bab marad, amely a pörkölés során még veszít a súlyából

- Három feldolgozási módszert használunk: a természetes feldolgozás, amikor a kávécseresznyét egyben hagyjuk és a gyümölcs húsával együtt szárítjuk meg a szemeket emelt ágyakon. A másik módszert "honey"-nak vagy mézesnek hívják, amikor egy kevés gyümölcshúst hagyunk a kávébabon és ezzel együtt szárítjuk. A harmadik eljárás pedig a mosás, amikor teljesen leszedjük a kávécseresznye húsát és csak a babot dolgozzuk fel - sorolta.
Amiért a szombati premier különleges volt, hogy egyrészt Eduardo sem kóstolta előtte pörkölve és lefőzve a speciális kávét. Másrészt hosszú ideig kísérletezték ki a laborjukban, ugyanis ez egy új feldolgozással készült. 

Győrben kóstolhatta először a közönség a Santa Cristina farm új kávéját, mely letisztult, selymes ízjegyeket hordoz a fermentálásnak köszönhetően. Fotó: Cseh Róbert

A megérett kávécseresznyét nagy hordókba zártuk légmentesen, 72 órán át hagytuk fermentálódni, majd ezután dolgoztuk fel, amitől még intenzívebb ízvilágot kaphat 

- emelte ki a tulajdonos, aki feleségével mindig nagyon szívesen jön Magyarországra, főként Győrbe. Tetszik nekik a város. Örülnek, hogy a Kapucziner hosszútávú partnerségben dolgozik velük.

Azonban sok időt nem tudnak maradni hazánkban, ugyanis most októberben kezdődik a kávészüret, amely márciusig tart. Így májusban kóstolhatjuk az idei szezon első feketétit.

A kávé olyan, mint a szőlő és a bor, minden évben más évjáratok vannak, sok minden függ az időjárástól. A kávébab minőségét befolyásolja a csapadék, a napsütéses órák száma és a hőmérséklet is. Eduardo elárulta, hogy egyre hektikusabb a helyzet Közép-Amerikában is, elcsúsztak az esős, száraz évszakok, így többet kell védekezniük a kártevők ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában