Álláspont

2 órája

Stigma – Mosonmagyaróvári kollégánk véleménye a pusztító betegségről

Az Alzheimer-világnap alkalmából szerveztek bemutatkozó programot Mosonmagyaróváron az egyik idősek otthonában, egyrészt azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az egyre nagyobb tömegeket érintő betegségre, másrészt ismertetve az idősellátás helyi lehetőségeit.

Mészely Réka

Fotó: Shutterstock

Az intézményvezető szerint ma még stigma a kór, bár sok előrelépés történt e téren. A társadalmi összefogás fontosságát is hangsúlyozta. 

A demográfiai változások és a növekvő várható élettartam révén egyre több ember éli meg a késői életkor szakaszát, ami növeli a neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór előfordulását. Az elöregedő társadalom az egyik legnagyobb demográfiai változás, amely számos országot érint, különösen a fejlett világban. A születésszám csökkenése és az egészségügyi ellátás fejlődése révén egyre több a szépkorú is. 

Az Alzheimer-kór előfordulása drámaian növekszik az életkor előrehaladtával. Míg a 65 év feletti korosztály tizede szenved ebben a betegségben, a 85 év felettiek körében ez az arány harminc százalék fölé emelkedik. Ez nemcsak az egyének és a családok számára jelent komoly kihívást, hanem hatalmas terhet ró az egészségügyi és szociális ellátórendszerre is. 

Ahhoz, hogy megfelelő választ adjunk e kihívásokra, a tudományos kutatások előmozdítása, a társadalmi felkészülés és a megfelelő ellátórendszerek kiépítése elengedhetetlen. Ugyanakkor szükség van a betegség korai felismerését és diagnosztizálását lehetővé tevő új módszerek kidolgozására – ezen a téren is történtek jelentős előrelépések. 

A kór kezelésének és megelőzésének területén elért előrehaladás reményt adhat arra, hogy egy napon jobban megérthessük és kezelhessük ezt a pusztító betegséget. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában