Visszavonulás

3 órája

Mi lesz most a Csík zenekarral? – Kiszáll a névadó - Fotók

Csaknem harminchat éve alakult meg a Kossuth-díjas, részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó magyar együttes. A napokban jelentették be weboldalukon a Csík zenekar névadójának visszavonulását. A zenekar legutóbb tavaly adott koncertet vármegyénkben.

Kisalföld.hu

Fiatal és örökifjú zenebarátokat egyaránt vonzott a Csík zenekar és Karácsony János ingyenes koncertje tavaly Győrben.

Fotó: Nagy Gábor

Ha a jövőbe tekintünk, egészen biztosak vagyunk abban, hogy a Csík Zenekar megmarad Csík Zenekarnak: azt a hagyományt viszi tovább, amelyet megteremtett és képviselt.

– írták weboldalukon

Fiatal és örökifjú zenebarátokat egyaránt vonzott a Csík zenekar és Karácsony János ingyenes koncertje tavaly Győrben.
Fiatal és örökifjú zenebarátokat egyaránt vonzott a Csík zenekar és Karácsony János ingyenes koncertje tavaly Győrben.
Fotó: Nagy Gábor

Csík János szólt a rajongóihoz is pár szót: “Több mint harminchat évet töltöttem a zenekar megtartásával, életével, ez több, mint a fél életem. Nem könnyű ettől elszakadnom, irgalmatlanul nehéz döntés volt, de be kell látnom a realitásokat. Drága barátaim, nem én vagyok a Csík Zenekar. Alapító, az vagyok, meg tag, meg prímás, az vagyok. De az, ami harminchat év alatt létrejött, felépült, az az egész csapatot jelenti. A népzenét is, és azt a feldolgozáskultúrát is, amelyet Attila hozott a zenekarba. Szabó Attilának köszönhető, hogy a Csík Zenekar neve ma már egybeforrott az igényes, valódi többletértéket hordozó zenei feldolgozásokkal is (ezek első darabjai húsz évvel ezelőtt, 2005-ben jelentek meg a repertoárunkban). Nyugodt vagyok: a Csík Zenekar továbbra is Csík Zenekar marad. Egy percig sem volt kérdés számomra: vigyék tovább a nevet is, és mindazt, ami ehhez a fantasztikus csapathoz kapcsolódik. Tibit kifejezetten alkalmasnak látom, ráadásul friss, fiatal tehetség, nagy lehetőséget látok a megújulásra, a frissülésre. Épp itt az ideje. Ők, együtt a Csík Zenekar: élnek, muzsikálnak tovább. Nem mondom, hogy nem fog összeszorulni a szívem, amikor látom őket, de azért kicsit jól is esik elengedni ezt a feladatot, amely mára túlnőtt rajtam. Része voltunk egymás életének: sem a huszonkét évvel ezelőtti balesetet, sem a magánéleti viharokat nem tudtam volna úgy átvészelni, ha nincsenek mellettem. Hála van bennem, köszönet és drukkolás. Folytassátok, barátaim! Aztán úgyis zenélünk még együtt.”

Csík Jánostól hivatalosan az óévbúcsúztató, 2024. december 29-ei koncerten köszönnek el, felköszöntik őt hatvanadik születésnapján, és készülnek arra, hogy 2025-ben, más keretek között, de zenélnek együtt tovább.

A zenekar legutóbb  tavaly nyáron látogatott Győr-Moson-Sopronba, ahol egy Nyáresti koncert keretében Karácsony János „James” közreműködésével többek közt LGT-dalokkal is megörvendeztették a győri közönséget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában