Radnóti 80

2024.09.11. 07:03

Félbeszakad a küldetés? - Lesérült a versvándor az Abdáig tervezett erőltetett meneten

Szombaton indult útnak Tóth Péter Lóránt versvándor, hogy megtegye az erőltetett mentet a második világháború áldozataira és Radnóti Miklósra emlékezve. Országokat átívelő útját gyalog szerette volna megtenni, azonban sérülései úgy látszik hamar közbeszóltak.

Simon Roberta

Szomorú hírrel jelentkezett közösségi oldalán Tóth Péter Lóránt versvándor, aki szombaton indult gyalogos zarándoklatra.

A fotó a darázsi templomban készült Tóth Péter Lóránt előadása előtt. Fotó: Versvándor

Meg kellett hoznom egy szó szerint fájdalmas döntést: Fel kell adnom a gyalogos Radnóti verszarándoklatot.

A szerbiai 32 kilométer Cservenkától Zomborig, és a 31 kilométeres táv a horvátországi Darázsig olyan módon okozott sebeket, és a csontjai, izmai olyan húzódásokat szenvedtek amik miatt nem tudja tovább gyalogosan folytatni az erőltetett menetet.

- Ha most tovább indulnék veszélybe kerülne a testem, és ami ugyan ennyire fontos, nem érnék oda a diákokkal, felnőttekkel való találkozásokra. Rájöttem, megerősödött bennem, hogy ma ez a szabadság: a döntés szabadsága. Az a döntés, ami Radnóti Miklós magyar költőnek nem adatott meg. Erről szeretnék beszélni a héten és utána is a gyerekeknek. A mai fiatalok felelős döntésein fog múlni hogy újra megtörténik-e 1944 borzalma - fogalmazott Tóth Péter Lóránt.

Az előadásokra azonban szeretne eljutni busszal, vonattal. Mohácsra barátai vitték át, így az út nem szakad félbe, de újratervezés szükséges. 

Úgy érzem jó döntést hoztam. Így marad a fény Radnóti Miklóson és a háború áldozatain.

- írta közösségi oldalán.

Bízunk benne, hogy az elmúlt napokban a pihenés is segíti a versvándor útját és folytatni tudja gyalogosan is az erőltetett menetet.

A programok és az előadások, valamint a célállomásig, Abdáig vezető út megtétele nem marad el. Szeptember 13-án (péntek) 17.00 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (9021 Győr, Baross Gábor út 4.) a TIT Pannon Egyesülete szervezésében „Lélek vagyok. Élni szeretnék!" krónika Radnóti Miklós utolsó hónapjairól címmel Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor előadását hallhatják.

A belépés díjtalan! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában