A természet végzi a dolgát

2024.09.11. 06:57

Különleges hal élő- és ívóhely, ivadékbölcső a Rába és a Marcal hullámterében – fotók

A vármegyei horgász szövetség még 2020 őszén kapta meg a támogató okiratot a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatóságtól, melynek keretében hal élő- és ívóhely, valamint ivadékbölcsőt alakítottak ki a Rába és a Marcal hullámterében. Ha a terület jól működik, a természet elvégzi a dolgát, és kevésbé lesz szükség a mesterséges halállomány pótlására térségünkben. Különleges hal élő- és ívóhely, ivadékbölcső – ilyen beruházás hazánkban csak Szolnokon és Tihany mellett valósult meg.

Ollári Gergely

A Marcal folyó kedvelt ívó hely, a tavaszi időszakban nagy tömegben vándorolnak a halak a folyón felfelé. A halfajok szaporodási feltételeihez azok a területek kedvezőek, melyek rét- legelő művelési ágúak, az ívási időszakban az áradás elönti őket, majd a víz szép lassan visszahúzódik, s vele együtt az ivadék és az anyahal is vissza tud térni a mederbe. Különleges beruházás – ha a terület jól működik, a természet elvégzi a dolgát. 

Különleges hal élő- és ívóhely, ivadékbölcső a Rába és a Marcal hullámterében – A helyszínen megépült két zsilip segít a területet előbb mesterségesen elárasztani (ha nem lenne árhullám), majd pedig megtartani a vizet az ivadék megerősödéséig.
Különleges hal élő- és ívóhely, ivadékbölcső a Rába és a Marcal hullámterében – A helyszínen megépült két zsilip segít a területet előbb mesterségesen elárasztani (ha nem lenne árhullám), majd pedig megtartani a vizet az ivadék megerősödéséig.Fotó: Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége

– Ez a folyamat az utóbbi időben nem tudott teljesen megvalósulni. Hol azért, mert elmaradt az árhullám az ívási időben, hol pedig azért, mert a gyorsan levonuló ár miatt nem tudott visszatérni a hal a főmederbe. A megépült két zsilip segít a területet előbb mesterségesen elárasztani (ha nem lenne árhullám), majd pedig megtartani a vizet az ivadék megerősödéséig – hangsúlyozta lapunknak Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége ügyvezetője. 

Különleges hal élő- és ívóhely, ivadékbölcső

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program segítségével ilyen beruházás hazánkban csak Szolnokon és Tihany mellett valósult meg. Mint ahogy a helyszín kiválasztásáról a szövetség ügyvezetője lapunknak elmondta: egyrészt olyan területet kerestek, ami ismert volt arról, hogy korábban jó feltételek mellett kiváló ívóterület volt, másrészt számos olyan feltételnek kellett megfelelni, ami sok korábbi tervet keresztül húzott. Például nagyon sok helyen rendezetlenek a tulajdonviszonyok a vízpartokon, és ez például a program szerint kizáró tényező volt. 

A különleges hal élő- és ívóhely, ivadékbölcső a Rába és a Marcal hullámterében található.
A különleges hal élő- és ívóhely, ivadékbölcső a Rába és a Marcal hullámterében található. Fotó: Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége

– Nehezítette volna a helyzetet az is, ha természetvédelmi területre esik. Az ívóhely kialakítása részben Kormányzati és Uniós pályázati forrásból, mellette a Magyar Országos Horgász Szövetség nagy arányú támogatásával és kisebb részben szövetségünk forrásaiból történt –fogalmazott

Hogy mit jelent ez a beruházás a horgászoknak? Szokták mondani, egy jó ívás a természetben, felér legalább öt telepítéssel. Ha jól működik a terület, akkor a természet elvégzi a dolgát és kevésbé van szükség a mesterséges halállomány pótlásra. 

Leginkább pedig az a nyereség, hogy telepítéssel csak szűk határok között tudjuk biztosítani a halfajok megfelelő összetételét –tette hozzá az ügyvezető. 

A megyei horgász szövetség nemrég készített egy tanulmányt is, melyben azt foglalják össze, hol lennének még hasonló beavatkozási helyszínek a térségben. A beruházásokat segítheti egy-egy pályázat is, sikeres elbírálás esetén.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában