Tragikus lakástűz árvíz idején - A nagymama nem tudott kijutni az égő házból Gönyűn

Egy idős asszony életét vesztette, amikor az árvíz idején kigyulladt egy családi ház Gönyűn. Az otthon újjáépítéséhez a Kisalföld Jóakarat Hídja 300 ezer forinttal járult hozzá.

Barki Andrea

A múlt héten a Duna menti Gönyűn a falu apraja-nagyja az árvízi védekezésből vette ki a részét. Palánki István is egész nap munkagéppel dolgozott a homokzsákok töltésénél. Délelőtt egy rövid időre hazament, aztán visszatért és folytatta a munkát. Akkor hívták telefonon: nagy a baj, ég a házuk! Sietett haza, s vele még jó néhányan. Hazaérve látta, hogy az épület előtere lángokban áll, valamint már égett a tető is. Szinte azonnal megérkeztek a tűzoltók is. Volt aki rögtön lekapcsolta a gázt és a villanyt. 

A tragédiáról a kisalfold.hu-n is beszámoltunk.

Pusztító tűz - Borzalmas tragédia érte a gönyűi családot, és egy élet munkája veszett oda.
Fotó: Nagy Gábor

A házban semmit sem lehetett látni a füsttől, de István kétszer is megpróbált bemenni, valamit tenni. – A slaggal leöntöztem magam, beszaladtam a házba, ki akartam nyitni a konyhaablakot, de az kiesett. Akkor kifutottam mert nagyon nagy volt a forróság, újra lelocsoltam magam és beszaladtam, de azonnal kiparancsoltak és már be is toltak a mentőbe. A vérnyomásom az egekben volt – idézte fel a történteket Palánki István. 

Mindenki próbálta oltani a lángokat, de a családi ház tetőszerkezete teljesen kiégett. A szobák, a ház hátsó része nem égett le, de a korom mindent beterített, az oltáshoz használt víz mindent tönkretett. Egy élet munkája veszett oda. Mégsem ez a legszörnyűbb, ezeket lehet pótolni. 

A nagymamát a teraszajtó előtt találták meg

A házban tartózkodott párjának, Máriának 85 éves édesanyja, aki már nagyon beteg volt, nehezen mozgott. Megpróbált menekülni a szobából, elindulhatott kifelé, de már nem tudott kijutni. A teraszajtó előtt találták meg, már nem lehetett rajta segíteni. Temetése pénteken lesz. 

– Még délben itthon voltam, ha észrevettem volna a tüzet, meg tudtam volna fogni, de vissza kellett mennem a traktorral, vittem a homokzsákokat – próbálja újra és újra végiggondolni a történteket István, de változtatni már nem lehet rajta.

A ház hátsó része nem égett le, de a korom és az oltáshoz használt víz lakhatatlanná tette.
Fotó: Nagy Gábor

Összefogott a falu

A település összetartására jellemző, hogy Major Gábor polgármester azonnal felajánlott a családnak egy önkormányzati szobát, ahol addig lakhatnak, amíg a felújítás tart. Egyetemista lányuk Veszprémben kollégista, de a hét végére hazaérkezik. 

Az első hívó szóra azonnal rengetegen érkeztek a településről, s mint ahogy a homokzsákrakásnál, itt is közösen dolgoztak. Leszedték, elszállították a tető roncsait, kipakolták a lakást. Gondosan összerakva állnak a szénfekete használati tárgyak egy fedett helyen, egymás mellett sorakoznak a kormos, megázott és használhatatlan bútorok. A ruhákat a helybeli asszonyok zsákszám vitték mosni, már vissza is hozták. Abból próbálja meg Mária kiválogatni a még használható darabokat. Van ami megmenthető, van ami nem. 

A biztosító tételes listát kér

A vizsgálat eredménye még nincs meg, de valószínűleg elektromos zárlat okozta a tüzet. Volt biztosításuk, de hiába fotózott, videózott a szakértő, azt kérték a kár megtérítéséért, hogy a házban élők tételesen írják le, milyen tárgyak sérültek meg. Pedig láthatják, hogy kisebb-nagyobb gondjuk is van annál, hogy óraszám Excel-táblázatot töltsenek ki, amikor szinte mindenük odalett, oda az egész életük. Még mindig felfoghatatlan, ami történt. A szó szerint fedél nélkül maradt pár meghatottan mesélte, milyen sokan mozdultak meg az oltáskor és a romeltakarításkor. Mindenkinek hálás szívvel köszönik a segítséget ezúton is.

Gönyű és a Jóakarat hídja is segített

A házat 2019-ben vásárolták, aztán teljesen felújították. Új volt minden, és most elölről kezdhetik. Mária két hét múlva megy nyugdíjba, nem gondolta, hogy a nyugodt nyugdíjas évek helyett az újrakezdés vár rájuk. 

Az újjáépítéshez a Kisalföld Jóakarat hídja alapítványa 300 ezer forinttal járult hozzá.

Pénzbeli támogatást a 11773377-05512960 számlaszámon fogad a család. A számlatulajdonos Stetina Mária, a közleménybe "Adomány"-t kell írni. Aki egyéb segítséget szeretne felajánlani, az Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény munkatársainál teheti, ők továbbítják a család felé. (Elérhetőségük: +36 20 238-8755, [email protected])



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában