Vesedaganattal küzd a kétéves mosonmagyaróvári Sarlai Réka

Első két évében egy életvidám kislányként cseperedett, komolyabb betegsége nem volt Sarlai Rékának. A kislánynál tavasszal vesedaganatot diagnosztizáltak. Most Budapesten kezelik, s hogy biztonságosan hazajöhessen, egy steril szobára lenne szüksége: ebben állt a család mellé a Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítványa olvasóink jóvoltából.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári Sarlai Rékánál tavasszal vesedaganatot diagnosztizáltak. Első két évében életvidám kislányként cseperedett, komolyabb betegsége nem volt, nem sokkal a születésnapja után derült ki, hogy baj van. Most Budapesten kezelik, s hogy biztonságosan hazajöhessen, steril szobára lenne szüksége: ebben állt a család mellé a Kisalföld alapítványa.

Nem sokkal születésnapja után derült ki a mosonmagyaróvári kislánynál, hogy nagy a baj. 

– A kétéves státuszvizsgálaton háziorvosunk, dr. Szukhent­runk Ágnes körültekintő munkájának köszönhetően alapos kivizsgáláson vettünk részt. Hasi ultrahang is készült, mivel a doktornő a lép környékén megnagyobbodást érzékelt. Azzal mindent rendben találtak. Viszont a bal vesében egy daganatot véltek felfedezni. A doktornővel a vizsgálatot végző orvos azonnal felvette a kapcsolatot, aki továbbküldött minket Győrbe, majd onnan a budapesti Semmelweis-egyetemi kórházba – kezdte történetüket Sarlai Anikó, a kislány édesanyja. 

– Néhány napos vizsgálat után kaptunk pontos diagnózist: neuroblastoma daganat a vesében, mellékvesén. Május elején műtéttel mintát vettek a daganat szövetéből, a csontvelőből. Valamint egy portot helyeztek el Réka mellkasában, melyen keresztül könnyebben tudták a kezeléseket adni számára, naponta vért venni. Sajnos az eredmények azt mutatták, hogy már a csontvelőbe is átmentek a daganatos sejtek, így a 4. stádiumba sorolást kapta a betegség – tette hozzá az anyuka. 

Rékára még hosszú út vár a gyógyulásig.

Réka eddig kilenc kemoterápiás kezelésen van túl. Két hete őssejtgyűjtés előtt állt, de sajnos komplikáció lépett fel, és a Heim Pál Gyermekkórház intenzív osztályára került, ahol 3 napig gépek segítségére volt szükség, hogy megfelelően tudjon lélegezni. Sajnos ebből adódóan a kezelési terv pár héttel csúszott. Augusztus 12-én fogják újra megkísérelni az őssejtgyűjtést. 

– A kezelés további terveit utána pontosítják a kezelőorvosai. Várjuk a megerősítést, hogy műtéti úton eltávolítható-e a daganat. Amennyiben még nem, akkor további kemoterápia vár rá. Viszont ha műthető, akkor jön a nehezebb rész. A műtét után, amint felépül, kapni fog két kemoterápiás kezelést, amivel a szervezetét, immunrendszerét teljes mértékben lenullázzák. Majd ezután jön a már legyűjtött őssejtek transzplantációja, ezt követően 30 nap steril környezetben fogadják a budapesti Szent László Kórházban. De a teljes gyógyulásig összesen 90–100 napot szükséges egy ilyen környezetben tölteni. Ezt a későbbiekben otthonunkban kell biztosítani – magyarázta Anikó, aki szerint megtesznek mindent, amit egy szülő ilyenkor tenni tud. De a teljes gyógyulás csak és kizárólag Réka szervezetén múlik. 

– Az elmúlt hónapokat korát meghazudtoló bátorsággal és kitartással viselte. Sokat számított, hogy folyamatosan mellette lehettünk. Mivel én várandós vagyok, így a kezeléseken édesapja támogatta, jómagam pedig a köztes időkben, amikor vizsgálatokon kellett részt venni. Szeptember elejére várjuk a kis tesó érkezését. Így a folyamat további részében az édesapa vállalja át a feladatok oroszlánrészét. Így a munkáját sem fogja tudni elvégezni egyedüli keresőként. Természetesen nem marad a családunk teljesen jövedelem nélkül, de az jelentősen lecsökken – tette hozzá az édesanya. 

A Sarlai család már több támogatást kapott, ám a steril környezet kialakítása elég magas összeget fog igényelni. Ezért melléjük állt a Kisalföld alapítványa is: olvasóink jóvoltából 200 ezer forinttal segítettünk. Várjuk továbbá egy festő felajánlását, aki otthonukban a gyermekszobát újrafestené. 

– Ezúton is köszönjük a segítséget: elég hosszú út vár még Rékára, de bízom az orvosok szaktudásában. A lányom szervezete pedig az eddigiek alapján erős, és reméljük a teljes gyógyulást – köszönt el Anikó. 

A család pénzbeli támogatást a Példa egyesület 58600252-11250591-es számlaszámára (közlemény: Réka) fogad. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában