Eltiltás a szent cselekményektől

2024.08.03. 06:24

Nem misézhet Benkovich atya Győrben és Győrújbaráton sem

Eltiltja augusztus 1-től a Győri Szentlélek Római Katolikus Plébánia, valamint a győrújbaráti plébániák területén végzett valamennyi szent cselekménytől (halálveszély esetét kivéve) Benkovich Ferenc egykori plébánost a Győri Egyházmegye, méghozzá, mint az indoklásban szerepel, a hívők nyugalma és az Egyház békéjének érdekében.

Gyurina Zsolt

Benkovich Ferenc plébános. Fotó: Kisalföld-archív

A nyolcvanas években Benkovich Ferenc kezdeményezésére épült fel a templom. Mint írják, az átadás-átvételkor derült ki számukra, hogy az eddig sokak számára egyházi alapítványként ismert Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány, valamint a Szentlélek Templom és Otthonfenntartó Alapítvány, amelyeket a hivatalos alapító okiratok szerint a Szentlélek Plébánia egyházközsége alapított, valójában nem állnak alárendeltségi viszonyban, elszámolási és egyéb számviteli kapcsolatban a Győri Egyházmegyével, sem a Szentlélek Plébániával, de az egyházi intézményekkel, iskolával sem. Ezzel - ahogy fogalmaznak - "lehetővé vált az érintett közösségek lelkiismereti tévedése." Ezért az alapítványok tulajdonában, üzemeltetésében lévő intézményekben zajló bármilyen szent cselekmény egyházi engedély nélkül nem megengedett, vagyis Benkovich Ferenc nem misézhet, nem bérmálhat, nem temethet a Szentlélek és a győrújbaráti plébániák területén, ahol eddig tette. 

- Szerintem az a gond, hogy a két alapítvány alapító okirata módosítva lett, és csak a kuratóriumi tagok rendelkezhetnek az alapítványok felett, ahogy ezt közölte is Veres Andtrás püspökkel, amikor a nyugdíjazásomkor rákérdezett - nyilatkozta Benkovich Ferenc, aki lapunknak úgy fogalmazott: szerinte az egyházmegyének az alapítvány tekintélyes ingatlanvagyonára (az iskola épületére, a győrújbaráti lelkigyakorlatos házra, a Szent Anna otthona) fájhat a foga. Az iskola fenntartója a győri egyházmegye (az állami normatívát is ő kapja), tulajdonosa az alapítvány. Az atya állítása szerint állítása szerint az egyházmegye az iskolából csak viszi a pénzt, miközben nem fordít rá.  Az Apor-alapítvány 1990-ben jött létre, a püspöki engedélyre 1995-től volt szükség, ezt Pápai Lajos akkori püspök rá egy évre megadta. Hozzátette, hogy ő senkit nem fog kituszkolni a misézőhelyéről, mert az egyháznak szolgálni kell. Ha a Győri Egyházmegye nem vonja vissza intézkedését, akkor a megfelelő római vigasztériumhoz fordul fellebbezéssel, mert úgy érzi, hogy 54 év szolgálat nem ezt érdemli. 

Kerestük kérdésünkkel Veres András, a Győr Egyházmegye püspökét, a Győri Egyházmegye válaszát változtatás nélkül közöljük:

Miért csak most derült ki, hogy nem az egyházmegyéé az alapítvány? És mit tart az egyházmegye a legfőbb gondnak a történetben?

- "Eddig sem gondoltuk, hogy ezek az alapítványok közvetlenül az Egyházmegyéhez tartoznának, mert arról tudtunk volna. Viszont azt joggal feltételezhettük, hogy mivel mindkét alapítványt a Szentlélek Plébánia alapította, azok a Plébániához tartoznak. Ennek ellenkezője a hivatalos átadás-átvétel során derült ki. Mindez sérti az Egyházi Törvénykönyv előírásait" - közölte az Győri Egyházmegye sajtóirodája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában