Szigor az utakon

2024.08.30. 19:00

Drága fotók – Ötven százalékkal nőttek a közlekedési bírságok augusztusban

Minden korábbi csúcsot megdöntöttek a gyorshajtók tavaly: 26 milliárdnyi büntetést fizettek be. Több bírságtételt módosítottak augusztus 15-től. A megnövekedett büntetések miatt jobban a zsebükbe kell nyúlniuk a szabálysértőknek mostantól.

Simon Roberta

Visszatartó erőt remélnek az új, megemelt bírságoktól.

Forrás: MW archív

Fotó: Hüvösi Csaba

A sebességmérők száma a rend­őrség tervei szerint folyamatosan nő a jövőben, a gyorshajtókkal szemben a bírságok összegének jelentős emelésével lépnek fel. Így átlagosan 50 százalékkal nőttek a közlekedési bírságok augusztusban, a szabálytalan előzésért például 39 ezer forint helyett már 65 ezret kell fizetni. Aki pedig jogtalanul elfoglalja a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét, az 65 ezer helyett 156 ezres büntetésre számíthat mostantól. Augusztus 15-től a legkisebb gyorshajtási bírság is elérte az 50 ezer forintot, míg a legnagyobb 468 ezer forintra nőtt. Emelkedtek a közlekedési szabálysértések után járó bírságok is. A vezetés közben telefonálóknak már 52 ezer forintot kell fizetniük, míg az autópályán megállók 78 ezer forintos csekkre számíthatnak. A szakértők kevesebb balesetet, nagyobb visszatartó erőt várnak az új büntetési tételektől.

Az emelkedő bírságok sokak szerint arra késztetik az autósokat, hogy átgondolják, érdemes-e szabálytalankodniuk. 

 

Visszatartó erő lehet 

– A büntetés mértékének – amely a megelőzést szolgálja – minden esetben van visszatartó ereje. Ha például valaki mérlegeli majd azt, hogy beálljon a mozgáskorlátozottak helyére, vagy sem, már megérte – kezdte Simon Péter győri autós. – A gyorshajtások száma is talán csökken a jövőben, ami remélhetően kevesebb balesetet idéz majd elő. Jelenleg azt tapasztalom, hogy sok autós gyakran szabálytalanul közlekedik a városban – tette hozzá. 

Figyeljünk a műszakira! 

Amennyiben adott autó mű­­szaki érvényessége lejár, – attól függően, mennyi ideje nem érvényes –, több bírság is szóba jöhet. Ha 3 és 6 hónap közötti, akkor 31.200 és 62.400, ha fél és egy év közötti, akkor 39.600 és 78.000, ha pedig egy évnél régebben járt le a műszaki engedély, abban az esetben 46.800 és 93.600 forint közötti a bírság mértéke. Szabálytalan megállásnál akár ennek duplája is állhat a csekken. A gyorshajtóknál három szempontot figyelnek: 50 alatt és felett, valamint 100 km/óra sebességhatár felett büntetnek a túllépési határokon belül. 

Tavaly 701 ezer sofőrt büntettek meg a megengedett sebesség túllépéséért, és átlagosan 37.388 forintos bírságot róttak ki rájuk a rendőrök. Eddig 130–650 ezer forintos bírságot kellett fizetnie annak, aki az út menti ingatlanoknál helyezett el tiltott reklámtáblákat. Emiatt most már akár 156–780 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak. A 3,5 tonnásnál nagyobb teherautókkal jegyzői engedéllyel lehet belterületi ingatlannál parkolni. Aki nem rendelkezik engedéllyel, szintén fizethet, augusztus 15-től 650 ezer forint helyett 780 ezer forintos bírságot is kaphat. 

Nem érdemes rizikót vállalni 

Mostantól 15,6 millió forintos bírságot fizethet az, aki autósiskolát engedély nélkül működtet. Az útdíjfizetés elmulasztása is többe kerülhet; 16–468 ezer forintos bírsággal jár a „bliccelés” a sztrádán. Magasabb lett az eredetvizsgát engedély nélkül vagy nem szabályosan végző műhe- lyek büntetési tétele is. Ezért 156 ezer és 1,56 millió forint közötti bírság jár, ha fény derül a szabálytalanságra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában