Hagyományok

2024.08.15. 19:22

A Zemplenszky Gyula örökség kiállításon a Flesch Központban Mosonmagyaróváron - fotók

A "Velünk élő..." – Zemplenszky Gyula örökség címmel nyílt kiállítás a néhai mosonmagyaróvári népi iparművész tiszteletére születésének hetvenedik évfordulóján a Flesch Központban.

Mészely Réka

1984 augusztusa jelentős dátum Mosonmagyaróvár életében. Ekkor adták át az akkor még Művelődési Központ nevet viselő intézményt, a Flesch Központot. Személyi és tárgyi adottságai lehetővé tették a kultúra gazdag tárházának bemutatását, kiállítások megszervezését. Az intézmény első kiállítói között szerepelt ifj. Zemplenszky Gyula, aki édesapjától tanulta a kályhás mesterséget, és aki 70 évvel ezelőtt, 1954-ben született. Születésének 70. évfordulója alkalmából, illetve abból az apropóból, hogy negyven éve, 1984-ben nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet, a város kiemelkedő képzőművésze előtt "Velünk élő..." Zemplenszky Gyula örökség című kiállítással tiszteleg.

A Flesch Központban Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és beszélt a kultúra teremtő és közösségépítő erejéről. Méltatta a Zemplenszky családot, s mint elmondta, ez több, mint egy retrospektív tárlat. A kiállított egyedi alkotások családi emlékek, történetek hordozói.

Tanainé Városi Ágnes főmúzeológus a Zemplenszky fazekas-kályhás család bemutatása mellett a néhai cserépkályha-készítő, fazekas és népi iparművész munkásságát méltatta.  Zemplenszky Gyula a családi hagyományokból merítkezve, a népművészeti kincsekből ihletet szerezve alkotott egyedit. Hagyománytisztelő, az újra nyitott, kísérletező alkotóként mutatta be, akire a szakmai alázat volt jellemző. Munkásságában számíthatott feleségére Évára, s gyermekei is a művészeti pályán indultak el: lánya rajz-média szakos pedagógusként, fia grafikusként tevékenykedik.

A kiállítás szeptember 9-ig látható a Flesch Központban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában