Járvány

2024.07.30. 08:20

Új Covid-variáns– Győri szakértőt kérdeztünk a betegségről

Egyedül Győrben csökkent, minden máshol vett mintában enyhe emelkedést mutat a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Flirt névre keresztelt új Covid-variánsról dr. Schmidt Péter gyermekgyógyász főorvost kérdeztük.

Dániel Viktória

A Flirt vírus enyhe lefolyású, hazánkban csak elszórtan regisztráltak eseteket.

Fotó: Csapó Balázs

Több médiumban lehet már olvasni az új Covid-variánsról. Riadalomra semmi ok, a Flirt névre keresztelt vírus halálos áldozatot egyelőre sehol nem követelt. Hazánkban jelenleg kevésbé jellemző, de az orvosok figyelnek, mert az iskolakezdés még változtathat ezen. Úgy tűnt 2022 elején, hogy a világ fellélegezhet, és elfelejthetjük a koronavírust. A szakemberek azonban már akkor figyelmeztettek, a Covid még köztünk van. 

Már 2023-ban megfigyeltük, hogy a gyermekek mandulagyulladásának gyógyulási ideje jelentősen megnőtt, akár 2–4 hétig is otthon kellett maradniuk

 – mondta el dr. Schmidt Péter gyermekgyógyász főorvos. – Emellett több fiatalon jelentkeztek testszerte pillangóvírus-ki­ütések. Úgy gondoljuk, hogy ezek Covid-­maradványok. 

A főorvos elmondta, az Egyesült Államokban mutatták ki először új variánst, a Flirt vírust. 

– Fontos kiemelni, hogy enyhe lefolyású betegségről beszélünk, ami eddig nem követelt halálos áldozatot, lázzal, köhögéssel és orrfújással jár. A betegek általában 5–6 napig bágyadtnak, gyengének érzik magukat, szövődményeket nem tapasztaltak sehol. Hazánkban elszórtan lehet csak eseteket találni, de mindenképpen oda kell figyelni. A Covid-mintavételek száma emelkedett az elmúlt időszakban, mi is végeztünk ilyet, de minden esetben negatív eredményt kaptunk. 

Több országban megszaporodtak a szamárköhögéses esetek, sokan latolgatták, hogy Magyarországot hogyan fogja ez érinteni. 

– Azokban az országokban magas az esetszám, ahol nincsen oltás, lehetséges, hogy a betegség terjedése szintén Covid-következmény. Hazánkban gyerekkorban mindenki kötelezően megkapja a szamárköhögés elleni védőoltást. 

Dr. Schmidt Péter hozzátette: az új variáns alacsony esetszámaihoz az is hozzájárul, hogy nyáron az emberek nyaralnak, számos közösségi intézmény zárva van. Ezért nem kizárt, hogy az iskolakezdést követően, az őszi náthás időszakban újra előkerülhetnek a maszkok. 

– Országosan még nem rendeltek el intézkedéseket ezzel kapcsolatban, de azt ajánljuk, még ha kicsit nehéz és kellemetlen is, hogy az emberek a nyári tömegrendezvényeken is figyeljenek oda a távolságtartásra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában