Vadveszély

2024.07.31. 11:35

Figyeljünk az utakon– Itt az őzek násza Sopronban is

Az őzek kezdődő párzása miatt óvatosságra, figyelmesebb közlekedésre hívja fel a figyelmet a következő egy hónap során az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Varga Henrietta

Ha egy állat átszaladt a jármű előtt, ne gyorsítsanak, mert szinte biztos, hogy másik is követi.

Fotó: MW-archívum

A következő egy hónapban figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása. Az üzekedés időszakában az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon; az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak, akár napközben is. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet azt javasolja az autósoknak, hogy közlekedjenek a megengedett sebességnél lassabban – olvasható a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. honlapján. 

Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezni kell, és felkészülni az ütközésre, a kormányt ne rántsák félre, ne kockáztassanak sem frontális ütközést, sem útelhagyást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában