276 első éves

2023.09.08. 15:15

Tanévnyitó kulcsátadóval a mosonmagyaróvári egyetemi karon - fotók

276 első éves kezdi meg tanulmányait a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán, ahol pénteken díszokleveleket is átadtak az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek. A mosonmagyaróvári kar ünnepélyes tanévnyitóján új dékán köszöntötte az egybegyűlteket dr. Tóth Tamás személyében, és oklevéllel ismerték el elődje, dr. Szalka Éva munkáját is. Átadták az egykori tejkísérleti állomás épületegyüttesének a kulcsát.

Mészely Réka

Dr. Tóth Tamás elsőként köszönthette dékánként a tanévnyitóra érkező vendégeket, jelenlegi és egykori hallgatókat. Örömét fejezte ki, hogy 43 százalékkal több diák kezdhette meg tanulmányait, mint tavaly. A kar új vezetője köszönetet mondott elődjének, a kar vezetésének, a Széchenyi Egyetemnek és a városnak is.

Dr. Palkovits László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy odafigyelnek a mosonmagyaróvári kar infrastrukturális és tartalmi fejlesztésére is.

Nagy István agrárminiszter, az Alma Mater egykori hallgatójaként az integráció fontosságáról beszélt. Kitért az agrárium sokasodó kihívásaira, a pandémia után aszályok sújtják, a szomszédban kitört háborúval és az európai piacok felborulásával kell szembenézni. Európa legrégibb agrár felsőfokú oktatási intézményének alapítói is felismerték, hogy a kihívások kezelésére tudás szükséges. Ezúttal 276 fiatal választotta a kart és lépett be ezátal az óvári gazdászok nagy családjába.

– Országosan 4082 fiatal gondolta úgy, hogy a hazai agráriumban és az élelmiszeriparban van helye, megértették, hogy ez stratégiai ágazat, megértették, hogy szükséges megoldásokat keresni ezekre a kihívásokra – húzta alá az agrárminiszter.

Mosonmagyaróvár nevében Árvay István polgármester köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Az ünnepen oklevéllel köszönték meg dr. Szalka Éva munkáját is, és jelképes kulcsátadással vették birtokba a Tejkutató Épületkomplexumot, melyet az egyetem alapítványa saját forrásból vásárolt meg az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar stratégiai céljainak támogatására, hozzájárulva a képzési, kutatási portfólió bővüléséhez, egészséges termékek előállításához. Az első évesek fogadalomtételén túl díszokleveleket adtak át az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek. Wittmann Antal-díjat vehetett át dr. Bódi Csaba, a Hipp Kft. ügyvezetője, a kar egyetemi docense és dr. Varga László, az MTA doktora, a kar doktori iskolájának vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában