Lezárult az ügy

2023.06.16. 14:14

Elbocsájtották a győri Czuczor-iskolában történt gyermekbántalmazás elkövetőjét és bocsánatot kérnek a bencések

Három Czucoros áldozat is egy személyre egy azóta nyugdíjas szerzetestanárra vallott, aki bár bűnét nem ismerte el, elfogadta büntetését.

kisalfold.hu

Sorozatos fiatalkorú sérelmére elkövetett érzelmi és szexuális abúzusról kapott bejelentéseket 2018. májusában Hortobágyi T. Cirill, a Magyar Bencés Kongregáció prézes-apátja. Az esetek a 90-es években, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban történtek. 

Az elöljáró Bizottságot állított fel a vizsgálat lefolytatására, melyben a bencés elöljárók mellett, egyházjogász és pszichiáter vett részt, akik az érintetteket és a tanúkat meghallgatták. A vallomások szerint, az akkor még állandó bentlakásos rendszerben működő gimnáziumban három fiatal vált szexuális zaklatás áldozatává, akik ugyanazt a személyt nevezték meg bántalmazójukként. A Bizottság szembesítette a már nyugállományban lévő szerzetestanárt, aki elutasította az ellene felhozott vádakat. Elöljárója a vádak súlyossága miatt eltiltotta őt a szolgálat gyakorlásától. 

Rendőrségi feljelentés nem történt, mert ezt az áldozatok nem igényelték és az esetek már elévültek, de a Bizottság részletes összefoglalóját Cirill főapát megküldte a Hittani Kongregációnak. Rómából azt kérték, az egyházi büntető eljárást Magyarországon folytassák le. A Győri Egyházmegyei Bíróság a bencés rendből történő elbocsátást és laicizálás mellett döntött. Az elkövető ezt aláírásával tudomásul vette, a döntés jogerős. 

Ezúton is bocsánatot kérünk a sértettektől és minden érintettől, akinek fájdalmat okoztunk. Az áldozatokat lehetőségeink szerint igyekszünk támogatni. A Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban 2018. szeptember óta Gyermekvédelmi Csoport működik. Szerzetesközösségünk továbbra is elkötelezett a rábízottak védelmében, valamennyi iskolánkban vezettük be gyermekvédelmi intézkedéseket. Jelen ügyismertetéssel nyilvánosságra hoztuk mindazt, amit a személyiségi jogok védelme mellett lehet.

- írta a győri bencés közösség, melynek tagjaiban megrendülést keltettek az esetek.

Részletes információk és a teljes ügy anyaga ITT>> olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában