Árvízvédelem

2019.09.12. 14:20

A falut védi: mobilgát-szerelési próbát tartottak Mecséren – fotók

A mobilfal szükséghelyzetben a falut védi: nagyobb árvíznél becsukják a Mosoni-Duna Mecsért veszélyeztető egyetlen „kapuját”.

Cséfalvay Attila

A mecséri híd előtt, az árvízvédelmi töltésbe vájt, közlekedésre használt nyílásába mobilgát-szerelési próbát tartottak a vízügyesek. Nagyobb árvíznél gyorsan összeszerelhető a falut védő szerkezet. A polgármester szerint máig rémálomként pörögnek le a 2013-as események: szerencsére azóta kiépült a helyiek biztonságát garantáló teljes gátrendszer.

 

A mobilfal felállítására akkor van szükség Mecsérnél, ha a győri vízmérce harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett 787 centiméternél magasabb értéket mutat – kezdte Sütheő László, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese.

A mecséri híd előtt a töltésbe vágott, több mint kilenc méter széles, úgynevezett kulisszanyíláson – ahol az autók közlekednek – a sínbe lehet alig tíz perc alatt felépíteni ezt a közel másfél méter magas szerkezetet, melyet „békeidőben” Győrsövényházon tárolnak. A vízügyesek gyakorlatot tartottak, kötelezettségük, hogy folyamatosan próbálják működőképességét. Erre az időre a hidat lezárták az átmenő forgalom elől. A huszonnégy elemből álló védőgátat gumiprofillal látták el, vízzáró illeszkedéssel.

Érzelemdús visszaemlékezést tartott Csaplár Zoltán mecséri polgármester. „Bármikor, amikor itt megállok, a 2013-as árvízi védekezés jut eszembe. Mi mecsériek tudjuk, hogy az árvíz életünk része: 1954-ben a Dunasoron egyetlen ház sem maradt épen, s szomorúan emlékezünk Gerháth Zoltánra, a falu volt polgármesterére, aki a gáton, védekezés közben veszítette életét. A hatalmas összefogás ellenére rémálomként pörögnek le a 2013-as események: hatezer regisztrált önkéntes volt itt a másfél hét alatt, 23 ezer köbméter töltőanyagot tettünk a nyúlgátba, miközben folyamatosan biztosítani kellett a civilek ellátását. Ez az éjjel-nappali munka kimerítette az embereket. Az árvíz után megépült védelmi rendszer óta viszont biztonságban élünk” – mondta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában