kisalfold.hu videó

2024.07.29. 07:13

Az ország legjobb ügyeletesei - Másodperceken múlhat az életmentés – Fotó, videó

Egy káresemény felszámolásához a tűzoltóság készenléti állománya mellett a műveletirányító ügyeletesek munkája is elengedhetetlen. Gyors és pontos döntéshozatalra, irányítói vénára és széles körű szakmai ismeretekre van szükség. Belestünk a kulisszák mögé néhány órára, milyen is, ha riasztás jön és kik irányítják a beavatkozó lánglovagokat. Ők a háttérből mentenek életet, kevésszer dicsekednek, pedig lenne mire büszkének lenniük, ugyanis az ország legjobbjai a legutóbbi hazai versenyeredmények szerint.

Simon Roberta

Forrás: Katasztrófavédelem

Fotó: Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy

Tizenkét éve alakult meg Győr-Moson-Sopronban a tűzoltóság műveletirányítási ügyelete, amit 12 órában napi négy fővel, folyamatos munkarendben felváltva 24 egyenruhás lát el. Nyolc évvel ezelőttig az irányítási feladatokat a vármegyei igazgatóságon végezték, azóta azonban a segélyhívások kezelése komoly változásokon ment keresztül. 

19 vármegyei közül a győr-moson-soproni csapat diadalmaskodott az országos megmérettetésen. Fotó: Óvári Timót tűzoltó hadnagy

7000 bejelentésből 4500-hoz tűzoltói beavatkozás kell

- Minden bejelentést Szombathelyen vagy Miskolcon a hívásfogadó központokban előre megszűrnek, így is 7000 bejelentés érkezik évente hozzánk, melyből 4-4500 a valós probléma, amihez tűzoltói beavatkozás szükséges. A társszervezetekkel szoros a kapcsolatunk, bármilyen káreseménynél - legyen az rendőr, mentő, tűzoltó - a legtöbbször együtt tevékenykedünk, egymásra utalva - részletezte Pákai László tűzoltó alezredes, főügyeleti osztályvezető. 

Térségünkben négy hivatásos tűzoltóparancsnokság működik és 8 önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület, valamint több, mint 50 további egyesület, akik riaszthatóak a vármegyében.   

Összetett feladatban kellett helyt állnia a három fős csapatnak. Elsőként kezdtek és elsők is lettek. Fotó: Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy 

Vármegyei mintára országos verseny

-Május 14-16. között rendezték meg a IV. Ügyeletesek Szakmai Versenyét, a balatonföldvári Jogar Továbbképző Központban. A viadalon az ország tizenkilenc vármegyéjét és a fővárost képviselő ügyeleteseknek kellett bizonyítaniuk irányitói képességeiket. A versenyen valóságos forgatókönyvek alapján összeállított szituációkkal találkoztak az ügyeleteseink, komplex káreseti eseménysor alapján kellett meghatározniuk a műveletek sorrendjét - mondta a csapatot felkészítő Pákai László, aki évente rendez vármegyei ügyeletesek közötti versenyeket is, több mint 10 éve. 

- Ebbe beletartozik az is, hogy menet közben több új, a szituációt más irányba terelő információkat kaptak, vagy akár a társszervek hatáskörébe tartozó intézkedést igénylő eseményről érkezett telefonos bejelentés, amely megnehezítette a feladatok végrehajtását - tette hozzá. 

Néhány éve már a a rendőrség épületében működik a tűzoltók műveletirányítási egysége. Fotó: Csapó Balázs

Tűzoltódinasztia legjobbja

- Egy soproni lakóháztűzről (amelynél két gyermek eltűnt) és egy veszélyes árut szállító kamionról kaptunk bejelentést, ami Győr közelében egy vasúti átjáróban okozott balesetet. A két, egyenként is komoly odafigyelést igénylő esetet párhuzamosan kellett koordinálnunk - fejtette ki Szüts Tamás, tűzoltó őrnagy, ügyeletvezető. 

Tamás idén már harmadszor - 2018 és 2022 után  - végzett első helyen egyéni ügyeletvezető kategóriában. Felmenői között több tűzoltót is találhatunk, a dédnagyapja önkéntes volt, nagyapja és édesapja pedig hivatásosként szolgált. Egyértelmű volt, hogy követve a családi hagyományt, ő is felölti az egyenruhát. 

Több mint hatvan riasztható egységgel és egyesülettel dolgoznak a heli káreseteken. Fotó: Csapó Balázs

Gyakorlat és teszt

A szakmai felügyelők szigorú szempontok alapján értékelték a csapatok minden egyes mozzanatát, a külső és belső kommunikációt, az időfelhasználást, a riasztások szervezését, de figyelembe vették a dokumentálás szabályszerűségét is.  A sorsolás is megnehezítette a fiúk dolgát, hiszen elsőként kezdték a versenyt, de ennek ellenére a bírák szerint magasra tették a lécet. A verseny zárónapján egy ötven kérdésből álló teszt várta a versenyzőket. Helyesen kellett megválasztaniuk többek között egy feltételezett tűzeset riasztási fokozatát, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot előírásait és a belső szabályzókat betéve ismerniük kell, úgyhogy az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolása sem okozott problémát.  

Az  utolsó nap végén, az összesített eredmények alapján Győr-Moson-Sopron szerezte meg az első helyet a csapatverseny kategóriában.  

Tapasztalt lánglovagok

Az egyéni kategóriákban is szép eredmények születtek. Ügyeletvezető kategóriában Szüts Tamás őrnagy – ahogyan korábban írtuk - az első helyen végzett. A műveletirányító kategóriában Jorsits Tamás zászlós az első, Fekete Szabolcs zászlós pedig a harmadik helyen végzett. Jorsits Tamás tűzoltó zászlós 2007-ben szerelt fel a győri tűzoltóságra beosztottként, majd hat év vonulás után elvégezte a szerparancsnoki képzést. 2014-ben már a fő ügyeleti osztály műveletirányító referenseként a háttérből támogatta beavatkozó kollégáit. Fekete Szabolcs tűzoltó zászlós 2002-ben kezdte tűzoltói szolgálatát, és azóta végigjárta a ranglétrát. Huszonkét éves korában beosztott tűzoltóként került a győri tűzoltóság állományába, később tizenhárom éven át sofőrként dolgozott. 2016-tól különlegesszer-kezelőként szolgált, mellette pedig híradóügyeleti tevékenységet végzett. Háromszor megnyerte a megyei híradó-ügyeletesek versenyét. 2018 óta műveletirányitó referensként, vagyis korábbi kollégái háttértámogatójaként dolgozik. Itt azonban még nem ér véget a lista, ugyanis elhivatott elnöke és szakmai mentora a Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. 

Az autópályák és autóutak megépültével még több esethez hívják őket, évente 4500 alaklommal vonulnak, de 7000 hívást kapnak. Fotó: Csapó Balázs

Vezetőjük, Pákai László szerint a versenyen elért kiváló eredményhez nagyban hozzájárult, a versenyzők magas szintű szakmai felkészültsége és az, hogy egy olyan összeszokott csapatról van szó, amelynek tagjai már a másik apró mozdulatainak, arcrezdüléseinek a jelentését is ismerik, hiszen a hétköznapi munkájuk során is gyakran dolgoznak együtt.  

Alázat, szorgalom, okosság és kedvesség

- Minden szolgálatváltás rádiópróbával kezdődik, az összes állomás bejelentkezik, hogy tudják mindenki elérhető ha riasztás van. A kommunikáció a legfontosabb. Majd felmérik a járműállományt és az eszközkészletet, hogy tudják mivel dolgozhatnak az aznapi szolgálat  alatt - hangsúlyozta László. 

A belelátva a munkába megtapasztaltuk, hogy a műveletirányítás folyamatos készenlétet igényel. A csapatnak látatlanul is tudniuk kell a kapott információkból milyen és mennyi segítségre van szükség, ugyanis másodperceken, apró döntéseken is múlhat a mentés sikeressége. 

Gyűlnek a kupák az irodában, sikert sikerre halmoznak a fiúk! Fotó: Csapó Balázs

Vezetőjük szerint a munkához ÁSZOK kell: alázat, szorgalom, okosság és kedvesség. Majd Szabolcs hozzáfűzte a családi háttértámogatás is nélkülözhetetlen, mert hiába telik jó hangulatban és családias légkörben a szolgálat, az otthon aggódó szeretteik nélkül nem tudnák ilyen elhivatottsággal végezni munkájukat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában