Első zafírdiplomás a karon

2024.09.08. 14:08

Tanévnyitó rekordszámú új hallgatóval Mosonmagyaróváron

429 fiatal kezdte meg tanulmányait az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon: a tavalyi 43 százalékos növekedés után az idei évben közel 65 százalékkal nőtt a felvettek száma az óvári campuson, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két évben megduplázták az elsőéves hallgatói létszámot. A 206. ünnepi kari tanácsülésen díszokleveleket is átadtak az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek, köztük a nyolcvan éve végzett dr. Bercsényi Miklósnak.

Mészely Réka

Az ünnepi kari tanácsülésen esküt tettek az elsőévesek. 429-en kezdik meg tanulmányaikat.

Fotó: Mészely Réka

Egy perc néma csenddel emlékeztek a nemrég elhunyt dr. Porpáczy Aladárra, a kar professor emeritusára és dr. Kósa Lajos nyugalmazott egyetemi adjunktusra a pénteken szervezett ünnepi kari tanácsülésen. Dr. Tóth Tamás dékán köszöntőjében a kar hallgatóinak jelentős bővüléséről beszélt: megkétszereződött a hallgatói létszám, 429 fiatalt fogadnak az új tanévben. 

A bővülést még értékesebbé teszi, hogy minőségi képzéseink ponthatárai nem csökkentek, sőt, sok esetben nőttek is. A kar országosan is új képzésként indítja az agrárközgazdász és az ESG

 – környezeti, társadalmi és irányítási szakember mesterszakokat, melyek közül az utóbbi iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. Az idei tanévtől három alapszak érhető el angol nyelven, ami a nemzetközi hallgatói létszám erősödését mutatja – mutatott rá a dékán, aki külön szólt az elsőévesekhez és a díszdiplomás óvári gazdászokhoz is. 

Mosonmagyaróvár önkormányzata nevében Fehérné dr. Bodó Mariann címzetes főjegyző köszöntötte az egybegyűlteket, a városba újonnan érkezőket, akik fogadalmat is tettek. Az óvári gazdászok összetartó közösségéről beszélt Kovács-Csomor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke. 

A tanévnyitón 85. születésnapján köszöntötték dr. Nagy Frigyes nyugalmazott minisztert. Régi hagyomány az egyetemen, hogy a tanévnyitó ünnepségen a tanulmányaikat kezdő gazdászhallgatók előtt adják át a díszokleveleket, az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek, életútjukkal is példát kívánva állítani a tanulmányaikat most kezdők elé. Így elsőként vehetett át zafírdíszoklevelet a 80 éve végzett, 101 esztendős dr. Bercsényi Miklós. 
Kovács-Csomor Zsolt és dr. Tóth Tamás dékán Wittmann Antal-díjat adott át dr. Szalka Éva prodékán és dr. Schmidt Rezső professor emeritus részére. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában