Veszélyhelyzet

2024.09.08. 10:38

Vas megyei tűz – A Rábaközből is sokan védekeznek, tűzoltók és polgárőrök

Rábaközi tűzoltók és polgárőrök is kiveszik a részüket a Vas megyei tűz elleni védekezésből. A farádiak parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: a Vas megyei tűz nem gyakorlat, igazi veszélyhelyzetben vannak a bajtársakkal. A Vas megyei tűz csütörtök óta ad feladatot.

Cs. Kovács Attila

Több, mint négyszáz hektárnyi területet, erdőt, bozótost, mezőgazdasági parcellákat érint a Vas megyei tűz, Csönge és Kenyeri térségében. Több száz tűzoltó küzd a lángokkal, figyelik a terepet, keresik az izzó gócokat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap éjjel közzétett tájékoztatása szerint a tűz megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltója dolgozott. Jelenleg a még izzó területek keresésével a visszagyulladás ellen dolgoznak az egységek.

Tűz Vas megye
A farádi tűzoltók is védekeznek a Vas megyei tűznél. Fotó: Farádi ÖTE

Vas megyei tűz

A Rábaközből is számos tűzoltó egység indult útnak, hogy segítsen. A hivatásos állomány mellett az önkéntesek is vállalták a veszélyt. A kisalfold.hu Horváth Gábort, a farádi egyesület parancsnokát érte el telefonon. Ő és bajtársai csütörtök óta vették ki részüket a mentésből és védekezésből. "Ez nem gyerekjáték és most nem gyakorlat, veszélyes helyzetben vagyunk. Az eligazításnál is mindig elhangzik, senki ne hősködjön, ha úgy érzi, veszélybe került, azonnal hagyja el a helyszínt"-mutatta be helyzetet Horváth Gábor. Hozzátette: pillanatok alatt teríti be őket a füst úgy, hogy a mellettük állót sem látják. Gyakran ökölnyi nagyságú, izzó pernyét hoz feléjük a szél. A farádi parancsnok még az összefogást emelte ki, ami tapasztaltak a napokban.

- A helyiek, civilek rendszeresen érkeznek hozzánk étellel, itallal, folyamatosan tartják velünk a kapcsolatot, kérdezik, mire van szükségünk. Első este a hivatásosok mellett a Rábaközből a beledi és a farádi önkéntesek voltak a terepen. Ekkor az avarégésnél álltunk szolgálatba. Másnap reggel azonban a széltől minden begyulladt, égtek az erdők. Csönge és Kenyeri között felügyeltük a területet, egy sertéstelep közelében. Pénteken már megérkeztek a bajtársak is, Egyedről, Bogyoszlóról, Csornáról, Szilból és további településekről. Volt időszak, amikor legalább nyolcvan tűzoltóautót láttunk-sorolta Horváth Gábor. Mint kifejtette: szombaton este már helikoptert is bevetettek, amire nagy szükség volt az erdőtűz miatt. A környékbeli gazdák is igyekeznek segíteni. Lajtos kocsikkal viszik a vizet az oltáshoz. 

- Még mindig figyelni kell a kritikus területeket és nagyon sok függ az időjárástól. Nappal úgy látni, hogy már nincs semmi gond, "tiszta" a terep. Ám, amikor sötétedik, bizony kiderül, hogy vörösen izzik az erdőalja, nem szabad ott hagyni-jegyezte meg Horváth Gábor.

A védekezésnél ott vannak a rábaközi polgárőrök is. Nekik elsősorban forgalomirányítás a feladatuk. Csányi Gábornétól, a Csorna-Kapuvár járási polgárőr egyesületek titkárától megtudtuk: Soborról kilencen, Páliból hárman, Kónyból hatan utaztak Vas megyébe. 

A helikopter a beledi tóból is vitt vizet az oltáshoz. Horváth Dávid készítette a videót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában