Fenntartható járműipar és közlekedés

2 órája

Nemzetközi mérnöki konferenciát rendezett a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kara és Járműipari Kutatóközpontja közös szervezésében valósult meg az a fenntartható mobilitásról és közlekedésről szóló nemzetközi konferencia, amelyen járműipari kutatók és vállalati szakemberek mutatták be legújabb eredményeiket. A háromnapos eseményen többek között amerikai, francia, olasz és német szakértők is részt vettek.

Széchenyi Egyetem

Forrás: SZE

Fotó: Adorján András

A XXI. század egyik legnagyobb ipari kihívását a fenntartható közlekedés jelenti, ebben a témában a Széchenyi István Egyetem hosszú évek óta végez kutatás-fejlesztéseket. A mobilitás élenjáró technológiáival az intézmény Audi Hungaria Járműmérnöki Kara és Járműipari Kutatóközpontja egyaránt foglalkozik, így közösen rendezték meg az első SMTS konferenciát (Sustainable Mobility and Transportation Symposium), amely a fenntartható mobilitás és közlekedés nemzetközi szakértőinek fórumaként a legfrissebb tudományos eredmények megvitatására szolgált.

A megnyitón elhangzott, hogy az egyetem számos tudományterületet lefedő tevékenységét meghatározza a jövőbe mutató technológiák fejlesztése és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség. Prof. dr. Bokor József, az intézmény kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettese elmondta: az egyetem számos hazai és nemzetközi kutatási programban vesz részt a mesterséges intelligencia és az önvezető járművek terén, amelyhez olyan innovatív területek kapcsolódnak, mint a dróntechnológia. Kiemelte továbbá, hogy a rendezvény kiváló lehetőség a tudományos kapcsolatok erősítésére, hiszen akár közös publikációk létrejöttét is elősegítheti.

A programban olyan rangos intézmények elismert szakértői mutatták be kutatási eredményeiket, mint a holland Delfti Műszaki Egyetem, az olasz Cataniai Egyetem, az amerikai Közép-missouri Egyetem és Floridai Műszaki Egyetem. Utóbbi képviseletében dr. Rahul Razdan, a Széchenyi István Egyetemen ebben a félévben Fulbright-ösztöndíjjal kutató professzorok egyike plenáris előadást is tartott az autonóm rendszerek mérési és ellenőrzési lehetőségeiről.

A felsőoktatási intézmények mellett az ipar is kiemelt szerepet kapott a konferencián, az európai járműfejlesztés meghatározó vállalati szereplői szintén bemutatták legújabb eredményeiket. 

A Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, dr. Szászi István az autóipar jelenéről és jövőjéről beszélt a hallgatóságnak, kiemelve az elektromos autók fejlesztésének kihívásait, különös tekintettel annak fenntarthatósági és gazdasági aspektusaira. A résztvevők egy különleges vállalati kooperációval is megismerkedhettek, az Audi Hungaria és a Lamborghini közös motor-minőségbiztosítási és kvalifikálási projektjéről magyar részről dr. Gubicza Gábor, olasz részről pedig Silvio Biasi számolt be. A járműipar egyik legégetőbb kérdéséről, az üzemanyagokról prof. dr. Thomas Garbe, a Volkswagen csoport szenior menedzsere tartott előadást.

A háromnapos esemény 14 szekciója között minden járműiparral vagy közlekedéssel foglalkozó kutató megtalálhatta a szakterületéhez leginkább illőt. A témák között megtalálható volt a járműfejlesztés, a diagnosztika és tesztelés, az anyagtechnológia, az autonóm rendszerek, a közlekedés és logisztika, a mesterséges intelligencia, az elekromobilitás, a hajtóanyagok, sőt még a menedzsment, valamint a motorsport és egészség is. A szimpóziumot az idei rendezvény sikerének köszönhetően 2025-ben is megtartják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában