Álláspont

3 órája

Édes otthon

Megint csak oda egy darab gyermekkor, egy darabka otthon.

Kisalföld.hu

Megszűnt az ikonikus Győri Otthon háztartási keksz gyártása.

Nem vagyok túl nagy édességpárti, de ha van valami, aminek nem tudok ellenállni, az az édesanyám „kekszkolbásza” és kókusztekercse. Van – sajnos – még több is, de azokhoz nem kell háztartási keksz, míg e kettőnél elengedhetetlen. Az előbbihez késsel összevagdosva, az utóbbihoz darálva. Erre tessék, megszűnik a Győri Otthon keksz, amelynek már a neve is hazahúzott a szülői házba. 

Még csak öt éve élek Győrben, de pontosan tudom, mit jelentett a városnak a Győri Keksz, és hogy mit jelent még ma is, annak ellenére, hogy sajnos a város és a márkanév már elvált egymástól. Meg tudom érteni. Nekem mint somogyi kisfiúnak Győr neve egyet jelentett a finomsággal, legyen az a Negro cukorka, a Sport szelet – amelyből sajnos a gyerekkoromat idéző alufóliás kis tégla is megszűnt –, a kókuszos Győri Édes keksz, a vaníliás karika, vagy az ára miatt sokszor csak áhított Pilóta. És persze a háztartási keksz, amit dédnagy­anyámmal együtt reggelizgettünk a pótkávé vagy a kakaó mellé. Akkor tudatosult bennem, hogy Győr tulajdonképpen egy város – persze földrajzból azért tanultam –, amikor hetedikben először jártam itt osztálykiránduláson, és ellátogattunk a kekszgyárba is. 

Így aztán nem született győriként is sajnálom, hogy nem gyártják tovább, de hogy azért valami jót is mondjak, háztartási keksz készül Heves vármegyében is, a Detki ráadásul már eleve darált változatban is forgalmazza. Szóval édesanyám és sok más háziasszony szerencsére tovább formázhatja odahaza a kókusztekercset és a keksz­szalámit, a pudingos keksztortát, a kókuszgolyót és társaikat. 

Ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy az Otthon megszűnésével megint csak oda egy darab gyermekkor, egy darabka otthon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában