2022.08.22. 07:03
Kifogyunk lassan a hazai dinnyéből Győr-Moson-Sopronban
A szokottnál hamarabb ér véget a dinnyeszezon. Az extrém meleg és a kevés csapadék nagyban befolyásolta az érés ütemét és a terméshozamokat is. Több helyen már a napokban elfogyhat a hazai görögdinnye. Ez rossz hír, mivel a legtöbb vásárló a hazai termést keresi.
A győrladaméri Szigetközi Szabó Kertészetnél augusztus végéig még lesz dinnye, de sokkal hamarabb beérik a termés, mint általában. Fotó: Cs. B.
Az idei termés nagyon jó volt, a sok napsütésnek köszönhetően mézédes a nyár ikonikus gyümölcse.
Már csak import lesz
– Két héttel ezelőttig bőven volt gyümölcs, de azóta egyre nehezebb beszerezni – mondta Török Árpád, a győri Delikát Pont árubeszerzője. – A környéken már alig van pár hely, ahonnét tudunk vásárolni. A mostani dinnyéinket Baranya megyéből hoztuk. A minőség még mindig kiváló, de a héten kifogyhatunk a hazaiból. Ezt követően inkább már csak importáru lesz. Az idei eladás majdnem a felére csökkent, feltehetően a jelentős áremelkedés miatt. Az importdinnye azonban várhatóan drágább lesz, körülbelül másfélszerese a mostaninak. A tervek szerint lesz a kínálatunkban import is, de már nem olyan sok, mint a hazai.
Tavasszal kezdődött a melegebb idő
A kereskedők hamarosan kifogynak a dinnyéből, a győrladaméri Szigetközi Szabó Kertészet augusztus végéig még ki tudja szolgálni a vásárlókat saját termesztésű dinnyéjükkel.
– Már tavasztól magasabb volt a hőmérséklet a szokottnál, a meleg pedig egész nyáron kitartott – mondta el Szabó Péter és Szabó Balázs, a kertészet vezetői. – Emiatt felgyorsult a termés beérése. A mennyiség valamivel alacsonyabb, mivel már a tavalyi őszi-téli időszak is csapadékszegény volt, így nincsenek víztartalékok a földben. Mindig szoktunk öntözni, de arra nem vagyunk felkészülve technológiailag, hogy egyáltalán nem esik eső.
A Szabó testvérek azt is elmondták, hogy tíz éve folyamatosan csökken a hazai termelők száma, és így a megtermelt mennyiség is. A szakmaelhagyás egyik fő oka a rendkívül alacsony felvásárlási ár.
– Az olasz és görög termelők az országok klímájának köszönhetően sokkal hamarabb kezdhetik a szezont szabadföldön. Az első termésüket még a hazai érés előtt el tudják adni magasabb áron, így nyár közepére olcsóbb technológiával tudnak egy második adag dinnyét értékesíteni. Ez a második hullám pedig szinte egybeesik a hazai főidénnyel. Ezzel szemben a magyar termelőknek az első palántákat fóliasátorban kell nevelniük, ami jelentős pluszköltséggel jár.
Minden drágább
A hazai nagykereskedők rendkívül alacsony felvásárlási árai szintén sok kisebb termelő végét jelentették.
– Ha augusztus közepétől lenne akció, az a magyar kertészeteknek is jobb lenne. Addigra mindenki kitermelné az előállítási költségeit, valamint annyi saját profitot, hogy meg tudjon belőle élni. De tavaly júliusban ötven-hatvan forintért vásárolták fel a nagyáruházak a dinnyét, amiből még az önköltséget sem lehet fedezni. Idén valamivel jobb volt a helyzet, viszont a magyar dinnyetermesztés jövője még így is kétséges. Rendkívül megemelkedtek a költségek, a műanyag fólia a kétszeresére drágult, a műtrágyáért pedig háromszor-négyszer többet kell fizetni, a növekvő benzin- és energiaárakról nem is beszélve. A következő évben mi is csökkentjük egy kicsit a termőterületünket és inkább a terméshozam növelésére fókuszálunk – tették hozzá.