Valóra vált gyermekkori álom

2024.09.03. 11:30

Sopronban épült meg a Taxi-filmek legendás járgánya, ami Marseille-ben is meghódította a szíveket

Szabó Márknak, a Sopronban élő fiatalembernek két évtizedes vágya vált valóra, amikor sikerült megépítenie a híres „Taxi” filmsorozat inspirálta Peugeot 406-os autót, amellyel aztán bejárta a filmből ismert ikonikus helyszíneket is.

Varga Henrietta

A projekt mögött rejlő szenvedély és kitartás példaértékű, hiszen az eredetileg munkába járáshoz vásárolt jármű fokozatosan alakult át a filmekből ismert fehér taxivá. Ez az átalakítás azonban nemcsak egy autó megszületéséhez, hanem egy felejthetetlen utazás élményéhez is vezetett.

Valóra vált álom
Valóra váltotta gyermekkori álmát Szabó Márk, aki elkészítette a "Taxi" filmekből jól ismert fehér Peugeot 406-os taxit. Fotó: Szabó Márk

Valóra vált a gyermekkori álom

Gyermekkorom óta meghatározza életemet az autók iránti szenvedély, amely a „Taxi” filmek hatására teljesedett ki. A fehér Peugeot, amely szélsebesen szelte az utakat a filmben, modern hőssé vált a szememben, és elhatároztam, hogy egyszer nekem is lesz egy ilyen autóm

 - mesélte Szabó Márk. 

Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a saját „Taxi” megépítése elérhetetlen álom marad. Két évig kerestem az alapot, de mindig vagy rossz állapotú, vagy megfizethetetlenül drága járművekkel találkoztam. Éppen kezdtem feladni, amikor egy éjszaka megláttam az álomautót az egyik oldalon. Azonnal írtam az eladónak, és másnap már az enyém is volt a kocsi

 - emlékezett vissza.

Az építés nem volt zökkenőmentes: hiányzó alkatrészek, váratlan nehézségek és időbeli csúszások tették próbára kitartását. Végül azonban a végeredmény magáért beszél. A projekt során nem csupán szakértők segítették az autó újjászületését, hanem barátok és rajongók is, akik mindannyian hozzátették a maguk részét a közös álomhoz.

- Az építési folyamat káoszosnak bizonyult, minden egyes kiegészítőt magam szereztem be. Rengeteg akadályba ütköztem, de ezek csak még elszántabbá tettek. Végül sikerült egy olyan autót létrehoznom, amely minden részletében megegyezik a filmben látottal – még a spoiler is egy eredeti francia autóról származik - mondta büszkén Márk. A családom és barátaim végig támogattak, a segítőim között pedig volt karosszériás, dekoros, gumis, és számos más szakember is. 

Valóra vált álom
Márk gyermekkori álmáról szakdolgozat is készült Fotó: Szabó Márk

Az autó iránti közös szenvedély egy igazi közösséget kovácsolt össze, és mindössze négy hónap alatt sikerült megvalósítani Márk gyermekkori álmát. A végeredmény egy olyan autó lett, amely minden apró részletében a filmbéli Peugeot 406-ost idézi, és most már bárki megcsodálhatja az utak mentén. 

Jómagam is tanúja lehettem, ahogy az emberek megálltak, fényképeztek, és elismerően szóltak Márk munkájáról.

Miután elkészült az autó, hirtelen ötlettől vezérelve elindultunk Marseille-be a barátaimmal, hogy meglátogassuk a film ikonikus helyszíneit. A HG Garage, indulás előtt újra átnézte az autót, sőt egy darabon el is kísértek bennünket annak érdekében, hogy biztonságban tudjanak bennünket. Nagyon sokat köszönhetek a kis csapatomnak is, hiszen a 1nsnfilm illetve a BLCK_DRONE-nak hála folyamatosan ment a közvetítés a Tiktokon, így nem csak a családunk, hanem mindenki ott lehetett velünk ebben a kalandban.  

Bár a film szereplőivel való találkozás nem jött össze, a helyi közösség fogadtatása mindenért kárpótolt bennünket. Épp azon a napon érkeztünk a városba, amikor Alain Delon elhunyt, de a helyiek lelkesedése elmondhatatlan volt. Valaki azt mondta nekünk, hogy filmtörténeti pillanat részesei vagyunk: egy francia legenda távozott, de egy másik érkezett, egy magyar csapat által. Érezni lehetett az embereken a film és a TAXI iránti szeretetet. Az autósok és gyalogosok úgy integettek, mintha régi barátokat köszöntenének.

Az útnak és az ott szerzett élményeknek köszönhetően végül a projekt nem csupán egy filmes autó megépítéséről szólt, hanem közösségi eseménnyé is vált. Az utazás során számos barátság szövődött, a résztvevők közössége pedig még szorosabb lett. Mindenki hozzájárult a közös cél eléréséhez, így ez az álom nemcsak egy személyes siker lett, hanem híd, két ország és kultúra közt.

Valóra vált álom
Az út során bármerre jártak nagy feltűnést keltett az autó. Az emberek nemcsak fotóztak, hanem gratuláltak is a szuper járgányhoz Fotó: Szabó Márk


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában