Önismeret és karrierépítés a fókuszban - Orbán-Csog Tímeával beszélgettünk

Hogyan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb pályát? Hogyan készülhetünk fel a karrierünk első vagy következő lépésére? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Orbán-Csog Tímea, karrier- és pályaválasztási tanácsadóval a Kisalföld podcast legújabb beszélgetésében.

Varga Henrietta

A mai gyorsan változó világban a pályaválasztás és karrierépítés több mint puszta döntés: folyamatos tanulás, önfejlesztés és a munkaerőpiaci elvárásokhoz való alkalmazkodást igényel. Orbán-Csog Tímea tanácsadói tapasztalatai szerint mind a fiataloknak, mind pedig a felnőtteknek kulcsfontosságú, hogy tisztában legyenek saját képességeikkel, és ennek fényében hozzák meg karrierjükkel kapcsolatban hosszútávon is fenntartható döntéseiket.

Karrierépítés
A karrierépítés különböző eszközökkel is támogatható, ebben is segít Orbán-Csog Tímea Fotó: Szalay Károly

Hallgassa meg podcastunkat itt:

A munkaerőpiac rohamos változásai, a technológiai fejlődés és a globalizáció új kihívások elé állítják az álláskeresőket és pályakezdőket. Egyre fontosabbá válik az önismeret, a célok meghatározása és a folyamatos tanulás ahhoz, hogy valaki sikeres, hosszú távon is motivált legyen a munkájában

 - kezdte a beszélgetést a szakember.

A karriertanácsadás nem csupán a fiatalok pályaválasztásáról szól, hanem a felnőttek számára is segít abban, hogy felismerjék, milyen szakmai irányt érdemes követniük. A pályaválasztás egyfajta alappillér a későbbi sikeres karrierépítéshez, amit már az iskolai évek alatt érdemes elkezdeni és jól megtervezni - fűzte hozzá. A fiataloknak talán a legnagyobb kihívás, hogy megtalálják az egyensúlyt saját vágyaik és a munkaerőpiaci realitások között. Sokan álomszakmákat kergetnek, de nem mindig látják tisztán, hogy ezekhez a területekhez megvan-e a megfelelő készségük

 – mondta.

Karrier
Fotó: Szalay Károly

Az elmúlt években a digitális technológia és a robotizáció is jelentős változásokat hozott a munkaerőpiacra, aminek következtében a karriertanácsadás átalakult.

- Az önéletrajzírás és a munkakeresés teljesen más módszereket igényel, mint korábban. Már nem tekinthetünk el a digitalizációtól, felkészítjük a tanácskérőket olyan kihívásokra, mint egy online állásinterjú vagy egy önéletrajz, amelyet már szoftverek szűrnek meg. A tanácsadás egyik fontos eleme, hogy a tanácskérők felismerjék, melyik az a munka, amely reálisan elérhető számukra, ezért a rugalmasság is elengedhetetlen a sikeres karrierépítéshez. Örülök annak, hogy a tanácskérők befogadóak, abban az esetben is, ha látják, hogy az álomszakmához nincs meg minden szükséges készségük. Ekkor két út van előttük: vagy elfogadják, és más irányba indulnak, vagy úgy döntenek, hogy mindent megtesznek, hogy fejlesszék magukat az adott területen. Mindkét döntéshez önismeret, erő, kitartás és igazi elhivatottság szükséges - zárta a beszélgetést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában