Ünnep

2 órája

135 éve a közösség szolgálatában a hédervári önkéntes tűzoltók - fotók

A Hédervár Tűzoltó Egyesület 1889-es megalakulása óta folyamatosan fejlődött és látta el önként vállalt szakmai feladatait, fejlesztette eszközeit, korszerűsítette a szertárát. Fennállásuk 135. évét a múlt szombaton ünnepelték.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

135 esztendeje alakult a Hédervár Tűzoltó Egyesület. Ezt ünnepelték a településen a hétvégén Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Sallai Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és több tűzoltó egyesület képviselőinek jelenlétében. 

Önkéntes tűzoltók önzetlen szolgálata

– 135 évvel ezelőtt alapítóink elkötelezték magukat az önzetlen szolgálat és a közösség védelme mellett. Az eszme, a szolgálat nem változott az elmúlt évtizedekben, sok minden azonban igen. A szervezeti struktúra a katasztrófavédelemben többször is átalakult, az önkéntesek támogatása, pályázati lehetőségei bővültek, ez pedig elhozta a fejlődés lehetőségét – emelte ki köszöntőjében Ábrahám Szilvia, a Hédervár Tűzoltó Egyesület elnöke.

Fotó: Kerekes istván

Generációváltás

Az új évezred első évtizedében az egyesületben generációváltás zajlott, a parancsnokságot Csanádi Sándortól Csáki Károly, a katasztrófavédelem hivatásos tagja, majd tragikus halála után az új szakmai vezető Bugár Tamás lett. Az elnökséget Gondár Imrétől Ábrahám Szilvia vette át. Az elnök hangsúlyozta, hogy az új vezetőség aktívan vetette bele magát a feladatokba, operatív és stratégiai terveket készített az egyesület jövőjének, fejlődésének biztosításáért. Ebben az időszakban a pályázati lehetőségek is bővültek, ezek kihasználására kellett törekedni és egyre inkább fókuszba került az utánpótlásnevelés fontossága, melynek érdekében először a helyi általános iskolából 8 lányt sikerült bevonniuk. Az évek során ezt a programot folyamatosan fejlesztették, így pár év leforgása alatt a szakmai tevékenységet ellátó férfi rajok mellett, felnőtt női rajjal, ifjúsági lány és fiú rajokkal, gyerek lány és fiú rajokkal büszkélkedhetnek. A közösségépítés nem merült ki a szakmai feladatellátásban, a versenyfelkészülésekben, szívesen töltenek időt együtt kortól, nemtől függetlenül és tagjaik nem csak közös gondolkodással, hanem tettekkel is bizonyítják elkötelezettségüket. 

A pályázati lehetőségeket is mindig megragadták, és tagjaik szerepvállalása a szertár felújításában is kiemelkedő volt. A Magyar Falu Programnak, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásainak és az OKF pályázatainak köszönhetően sikerült megvalósítani fejlesztéseiket. A szerállás a Magyar Falu Program majd 7 millió forintos támogatásából valósult meg azért, hogy a Szigetköz Járási Mentőszervezet KEHOP pályázaton nyert VW Amarok árvízi védekezéshez felszerelt gépjárművének és mentőhajójának hosszú távú biztonságos tárolását meg tudják oldani. 

– Hiszem, hogy az önkéntes tűzoltó egyesület továbbra is példát fog mutatni mindannyiunknak bátorságból, kitartásból és közösségi felelősségvállalásból – fogalmazott Ábrahám Szilvia.

– A sikernek nem titka van, hanem ára – idézte Arnold Schwarzeneggert Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, hangsúlyozva, hogy az önkéntes tűzoltók idejüket és gyakran pénztárcájukat sem kímélve védik a közösség értékeit a hivatásosok mellett.

– Ezen önkéntesek összefogása, bátorsága minden időben példát mutat, olyan cselekvő emberek, akik mások életét, értékeit védik, óvják – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, aki kiemelte, hogy az önkéntes tűzoltók között a legkiválóbb fiatalokat találjuk, akik szabadidejüket a településük védelmére fordítják. A térség országgyűlési képviselője az alkalomból jubileumi oklevelet adott át az egyesületnek. 

Vereb Zsolt piarista atya áldását adta a tűzoltókra, épületre és az eszközökre is, s emléktáblát avattak a tűzoltó szertár falán az elhunyt bajtársak tiszteletére.

Fotó: Kerekes István

Egyre több a szakmai bevetés

A szakmai feltételek biztosítása által az egyesület együttműködési szintet lépett, ami szorosabb együttműködéshez vezetett a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hivatásos állományával. Illetékességi területük három szomszédos településsel bővült. Ábrahám Szilvia arról is beszámolt, hogy a szakmai bevetések száma évről évre nőtt, a tűzesetek száma nem emelkedett, de a műszaki mentések megsokszorozódtak. Ennek oka a gyakori szélsőséges időjárás, mely fákat döntött, ágakat szaggatott és közúti baleseteknél is lényegesen többször volt szükség a tűzoltók segítségére. 

– A gépjárműfecskendő egy Mercedes 1113 típusú matuzsálem, ami 56 éves kora ellenére betölti funkcióját. Pályázati forrásoknak köszönhetően 2020-ban az egyesület flottájába került egy VW Amarok tehergépjármű, amely a műszaki mentésen túl, árvízi védekezésre van felszerelve, 2022-ben két komplett búvárfelszerelés, egy motorcsónak utánfutóval, egy Rosenbauer kismotorfecskendő, 2023-ban pedig egy mentőhajó. A tűzoltó technika ilyen mértékű fejlesztése segíti a hatékony feladatellátást, a magas szintű szakmai tevékenységet, ezen túlmenően, százmillió forintos anyagi értéket képvisel. Ilyen léptékű fejlesztésre az egyesület életében eddig nem volt példa. A közeljövőben egy új gépjárműfecskendőre lesz szükségünk, erre keresnek jelenleg lehetőségeket, hiszen egy 56 éves technika korántsem tartozik a legkorszerűbbek közé – tette hozzá az elnök. 

A tűzoltóegyesület taglétszáma dinamikusan nő, az óvodás korú gyerekek bevonásával bővült az utánpótlásnevelési-program, a felnőtt, szakmai tevékenységet ellátó tagok száma is dinamikusan növekszik. 2022-ben a vízi feladatok ellátására 13 képzett búvár belépésével és 4 tűzoltó tag hajóvezetői képzésével megalakult egy vízi segítségnyújtást biztosító alegység a szervezeten belül, akik a hajókon teljesítenek szolgálatot szükség esetén. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában