650 kilós fogás

2024.08.25. 09:00

Egymással versengve gyérítették a busákat Neszmélynél – fotók

A túlszaporodott, nem őshonos busaállomány gyérítésére első alkalommal szervezett versenyt a Komárom-Esztergom vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ), a 650 kilós fogás kétharmadát értékesítették, a bevételt őshonos halak telepítésére fordítják – mondta el a szövetség szakmai igazgatója.

Kisalföld.hu

Schmidt-Kovács Bence tájékoztatása szerint a gyérítés sportszerűen nem hálóval, hanem horoggal történt. A beavatkozáshoz és a kifogott halak értékesítéséhez megszerezték a szükséges hatóságok engedélyét. A 26 órás, páros versenyen való indulást 17 csapat vállalta, összesen 650 kilogrammot fogtak ki a Duna neszmélyi mellékágából. 

Egymással versengve gyérítették a busákat Neszmélynél.
Egymással versengve gyérítették a busákat Neszmélynél. 
Fotó: KEMHESZ

A verseny győztesei:

I. Pierer Márk Máté-Pierer Erik László (107 kg) 

II. Takács József-Kovács Zsuzsanna (70 kg) 

III. Tóth Péter-Tóthné Molnár Mária. 

A halak tömeges elszaporodását mutatja, hogy régen egy 8-9 kilós példányt fogtak, most pedig a kifogott 130 példány átlagsúlya öt kilogramm körül alakult. A szakmai igazgató hozzátette, a busa a 24-25 fokos vízben szaporodik, és a felmelegedés miatt egyre kedvezőbb számára a hazai környezet.

Mivel planktonevő, a túlszaporodott egyedek „kieszik” a vízből az őshonos halak táplálékát és csökkentik azok populációját. A vízkezelőknek foglalkozni kell a problémával, mert busa egyre súlyosabb károkat okoz a hazai élővizekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában