Időjárás

2024.09.13. 08:15

Kiadós esőt és viharokat hoz a Boris ciklon az Alpokaljára

A kiadós csapadék mellett az ország nyugati felében többfelé erősen viharos szél is fog társulni a hétvégén.

Forrás: Schutterstock

Péntektől vasárnapig az Alpok lábánál, az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször kialakulhat lejtővihar - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán csütörtökön.

Azt írták, a Boris ciklonhoz a kiadós csapadék mellett az ország nyugati felében többfelé erősen viharos szél is fog társulni a hétvégén.

A beáramló hideg levegő és a ciklonban kialakuló igen nagy légnyomáskülönbség keltette szelet egyes helyeken még tovább fogja fokozni az úgynevezett lejtővihar jelensége. 

A lejtővihar a hegyek széliránnyal ellentétes oldalán kialakuló szélerősödés, amikor a levegő a hegygerincen átbukva egy nagyon keskeny csatornába szorul a felszín közelében, emiatt pedig áramlása tovább gyorsul.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt. / Facebook

Megjegyezték: a középpontjával az Alföldön elhelyezkedő erős ciklonok különösen kedveznek a dunántúli hegyek lábánál a jelenség kialakulásához.

Kiemelték: péntektől vasárnapig várhatóan az Alpok lábánál, az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször ki fog alakulni lejtővihar, ami különösen a Balaton felett eredményezhet akár többször is óránkénti 100 kilométeres sebességet meghaladó széllökéseket.

Ciklon és hidegfrontja vonul ma át az ország fölött

A péntek reggel kiadott előrejelzésük szerint, a keleti tájakon is beborul az ég, és ott is elered az eső, így összességében országszerte kell csapadékra számítani. Keleten helyenként az ég is megdörrenhet. Délután azonban délnyugat felől szűnni kezd a csapadék. 
A Dunántúlon az északnyugati szél lesz többfelé is erős, illetve északnyugaton viharos, a Dunától keletre azonban még a délkeleti, déli szél erősödhet meg. 
A csúcshőmérséklet tág határok között alakul. Amíg a Dunántúlon csak 9 és 17 fok között alakulnak a maximumok, az Alpokalján lesz a leghidegebb, addig a Dunától keletre még 18 és 28 fok közötti legmagasabb hőmérséklet valószínű, de a hidegfront érkeztével délutántól ott is gyorsan csökken a hőmérséklet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában