Áramhálózat

2024.09.13. 08:00

Stabilabb energiaellátás a cél - Fejlesztések Mosonmagyaróvár térségében az áramhálózaton

Több fejlesztés is folyamatban van Mosonmagyaróvár térségében az áramhálózaton. Cél a stabilabb energiaellátás biztosítása a térségben.

Mészely Réka

A határokon átívelő Danube InGrid is érinti a mosonmagyaróvári térséget.

Folyamatos áramhálózati fejlesztések zajlanak az E.ON áramhálózatán a tágabb – észak-dunántúli – és a szűkebb, mosonmagyaróvári térségben is – felelte érdeklődésünkre Kedves Brigitta, az E.ON külső kommunikációs szakértője. 

Mint elmondta, az RRF részben az Európai Unió által támogatott, részben E.ON saját forrásból megvalósuló áramhálózati fejlesztési projektek keretében 45 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az Észak-Dunántúlon a közelmúltban. A beruházások alapvető célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, kiemelten a lakossági napelemek hálózatra kapcsolásának elősegítése. 

A folyamatosan zajló fejlesztések másik része a határokon átívelő Danube InGrid intelligens hálózatfejlesztések körébe tartozik, melynek során teljesen megújul, modern, új okoseszközökkel gazdagodik az Észak-Dunántúl áramhálózata. A projekt fő célja elsősorban szintén a napenergia hasznosítása: hogy a régióban az okoshálózatok fejlesztésével még több megújuló energia legyen integrálható az elosztói hálózatba, miközben az energiafelhasználók továbbra is magas minőségű, feszültségpanaszoktól mentes és biztonságos szolgáltatásokban részesülnek. 

Megtudtuk, hogy a Danube InGrid projekt keretében szabályzós transzformátorokat szerelnek fel Mosonszolnokon, ez a fejlesztés jelenleg még a tervezés fázisában tart. Ezekre azért van szükség, hogy az egyre nagyobb számú háztartási kiserőmű (lakossági napelem) által okozott feszültségemeléseket szabályozzák: a megújuló energiák hatékonyabb felhasználásában segítenek majd ezek a transzformátorok. 

Az említett nagyobb beruházáscsomagokon kívül is zajlanak a térségben fejlesztések. 

– A Mosonmagyaróvár–Mosonszolnok 22 kV-os hálózat kiváltását tervezzük az autópálya melletti Mosoni pihenő fejlesztése kapcsán, ez a beruházás tervezési fázisban van jelenleg. Szintén tervben van a mosonmagyaróvári 132/22 kV-os állomás átépítése, ennek célja, hogy még stabilabbá erősítsük a térség energiaellátását és jelentősebb kapacitásbővülést biztosítsunk a régiónak. Az erőművi stabilitás is szoros kapcsolatban van a megújuló energiák hálózatra kapcsolásával. Szakembereink tervezik továbbá a Győr–Kimle 132 kV-os szakasz rekonstrukcióját és stabilitást növelő beavatkozásokat a Kimle–Csorna 132 kV-os szakaszon. Ezeken kívül terveik között szerepel a Kimle alállomás transzformátorának nagyobb kapacitású transzformátorra cserélése is. A tervezett fejlesztések 2025–2026 folyamán valósulnak majd meg – tette még hozzá Kedves Brigitta. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában