EzTörténtKisalföld

2024.07.06. 10:00

Erről írtunk – Elbocsátás, gyúrás és a vándorló cukor Győr-Moson-Sopronban

Kisalföld.hu

15 éve – A szolid elbocsátást tanulták a vállalkozók

Alkalmazottaik kíméletes elküldéséhez és a „B” verziók, a tartalék tervek kialakításához kértek tanácsokat azok a kisvállalkozások, amelyeknek a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (KVA) szervezett tréninget nemrég a kríziskezelésről.

 

A gazdasági tárcától nyert támogatást pályázati úton az alapítvány, így a már négy csoportnak megszervezett tréningen ingyenesen vehettek részt a kis- és középvállalkozások vezetői, munkatársai Lipóton. A képzés témái alkalmazkodtak igényeikhez, s a résztvevőket a válság miatt elsősorban az érdekelte, hogyan érdemes vezetői módszereiken változtatni és milyen pályázati lehetőségeket használhatnak ki. – Kívülről nehéz benézniük a saját ablakukon a vállalkozásoknak, ebben segítették egymást is a továbbképzésen –mondta a tréning vezetője, Schneider Tamás. Szerinte a mindennapi megszokott munkaritmus közepette előfordul, hogy nem veszik észre, a változásokhoz kell igazítaniuk terveiket, pedig kulcskérdés, hogy azokra időben reagálnak-e, csak akkor, amikor már stagnál a forgalmuk vagy amikor csökken annak emelkedése. Ha időben kezdenek helyzetelemzésbe, még jókor alakíthatnak ki tartalék tervet.

– A munkatársakkal való bánásmódhoz kaptam tanácsokat. Nem mintha eddig ezzel különösebb gondom lett volna vezetőként, de a válság megnövelte a stresszhelyzetek számát és sajnos elbocsátásokra is szükség volt –mondta el Bosnyák Attila.

Azt is hasznosnak tartotta, hogy a tárgyalástechnikát gyakorolták. Hiszen ha megrendeléseik számának növekedésében nem is bíznak, a meglévők megtartásával foglalkozniuk kell. A Borsodi Műhelyt képviselő Pongrácz Gábor és Németh Ferenc elmondta: új piacok felkutatására szükség lehet, új ötletek megvalósítására is és ehhez forrást nyújthatnak a pályázati lehetőségek, a mikrohitel.

20 éve – Gyúrni bármi áron?
Napjainkban egyre többen fordítanak figyelmet testük jó kondícióban tartására, és ehhez igen gyakran a testépítést választják. A kontroll nélküli „gyúrás” és a hozzá felhasznált doppingszerek azonban súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek. Sőt, sajátos „mellékhatásként” megjelent a testépítés-függőség is.

 

A sportorvos szerint a testépítés alapvető veszélye a túlterhelés. A „gyúrást” dr. Mikulán Rita a magas vérnyomással, erős rövidlátással vagy gerinc- és ízületi problémákkal élőknek nem ajánlja. A doktornő elmondása szerint azonban eddig elenyésző számú amatőr testépítő kért tőle előzetes vizsgálatot, akik ráadásul nem a mindenre elszánt fiatalok, inkább középkorúak voltak.

Rendkívül fontos lenne minden kezdő számára, hogy kikérje egy személyi edző tanácsát, aki felméri a vendég maximális teljesítőképességét. Ez alapján állítja be az edzésprogramot, amely körülbelül 70 százaléka a mért eredménynek. Izomhúzódások és egyéb veszélyek éppen abból erednek, hogy sok fiú szinte esztelenül vág neki a feladatoknak: az unalmas emelgetéseket hirtelen, egyszerre nagyobb súlyokkal akarják letudni- magyarázza Mikulán Rita.

A testépítők az edzések mellett előszeretettel használják azokat a táplálékkiegészítőket, amelyek fokozzák programjuk hatékonyságát. Legismertebbek közülük a fehérje- és aminosav-, illetve zsírégető készítmények. Ezek használata azonban csak az Országos Sportegészségügyi Intézet által engedélyezett szerek esetében és azok előírásszerű alkalmazása mellett nem káros a szervezetre. A legfelkapottabb legális erőnövelő napjainkban a kreatin. A sportorvos szerint azonban nem árt, ha a testépítő a kiegészítők szedését megelőzően laborvizsgálatnak és sportorvosi kontrollnak veti alá magát.

A nemzetközi sportegészségügyi intézetek ma már hosszú listákon sorolják a tiltott szereket. Az anabolikus szteroidok, valamint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron származékai gyorsítják az izomszövet képződését. Illegálissá minősítésük egyértelműen indokolt: számtalan mellékhatásuk ismert. Ilyen a heresorvadás, vagy a nők „elférfiasodása”, a rendszeres használatot követően pedig máj-, here- és prosztatadaganatok alakulhatnak ki.

25 éve – Vándorló cukor százmilliós kárral
Szicíliában narancsligetekre vágyott V. Géza, ám a zamatos déligyümölcsből egy ideig biztosan nem jut neki. Egyébként is szerette az édességet – legalábbis a cukrot: nagy tételben és némi üzleti csavarral horribilis haszonra tett szert. A győri férfi ellen ittas gépjárművezetésért, garázdaságért és hivatalos személy elleni erőszakért már folyt eljárás, még sem gondolta úgy, hogy jó útra tér.

A több szálon futó, szövevényes gazdasági bűncselekménnyel általa okozott kár 140 millió forint -hangzott el a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tegnapi tájékoztatóján. V. Géza Szlovákiából 917tonna cukrot vásárolt, ennek ellenértékéért viszont csak részben fizetett…

Az édes árut egy Győr környéki közraktárban tároltatta. Az ezért kapott közraktári értékjeggyel pedig egy olyan bankot keresett fel, ahol fedezetként fizettek volna neki. Ötvenötmillió forintot fel is vett egy országos bankhálózat pécsi kirendeltségén, amely egy mecsekaljai kft. üzletmenetében volt érdekelt.

A jó fellépésű és egyébként ezüst metál színű Toyotával furikázó férfinak mindez nem volt elég. A néhány tízezer forintért betároltatott, zsákokban álló édesítőszert – a közraktári ellenőrzéseket és az éjjeliőrt kijátszva kilopta a telephelyről. Nem kellett hozzá más, mint két nap, két éjjel és tíz hajléktalan, akik jó pénzért vállalták a „gályamunkát”.

A kipucolt raktár tartalma, azaz a több teherautónyi cukor, befőzési szezon lévén, az ország konzervgyártelepein: Békéscsabán, Egerben, Soltvadkerten, Kecskeméten és Pécsen landolt. A biznisz több mint százmillió forint hasznot jelentett. V. Géza ekkor úgy gondolta, végre az ő ideje is eljött. Utazgatott, körülnézett Európában és persze nagykanállal ette az életet. Kiötlötte, hogy Szicíliában telepszik le, narancsot termel és az édes gyümölccsel majd ellátja a hazai piacot. Kis idő múlva azonban hiányzott neki a hazai klíma, s az olasz nyelvvel is nehézségei támadtak. Úgy döntött, hazaruccan.

A fővárosban és Siófokon is lakást, kocsit bérelt, pár ezer forintért pedig hamis okmányokat is beszerzett. A nemzetközi elfogatóparancs alapján már több országban keresték és a megyei rendőr-főkapitányság aprólékos, minden részletre kiterjedő nyomozása is eredményt hozott.

A hamis nevet használó férfi széttárt karokkal adta meg magát a siófoki villát lerohanó rendőröknek, tudta, hogy őt keresik. A száznegyvenmillióból mindössze harmincmillió forintot foglalhattak le, a többit elköltötte és a pénz eltűnésére vonatkozóan különböző verziókkal állt elő. Több millió forintos kárt okozott, mi több csődhelyzetbe sodort jó néhány céget, kft.-t, ami miatt akár több százan veszthetik el munkahelyüket. V. Géza hőn áhított szicíliai narancsligeteiről legfeljebb csak ábrándozhat.

Azt is a cellában, előzetes letartóztatásban teheti. Ha a rendőrségi vizsgálat lezárul, különösen nagy értékű lopás, csalás és közokirat-hamisítás miatt kell majd felelnie a bíróság előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában