Könnyebb a kölcsönzés

2024.06.29. 08:00

Szeretik az olvasók a könyvkölcsönző automatákat Győrben – fotók

Tavaly szeptembertől üzemel a megyeszékhelyen a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér kezelésében lévő könyvkölcsönző automata. A tapasztalatok pozitívak, szeretik az emberek az automatákat, azóta Marcalvárosban is várja már ilyen masina az olvasókat. A belvárosi és a nádorvárosi intézményekben szintén egyszerűbb lesz a kölcsönzés.

Ollári Gergely

– Ötszáz fölötti példányt kértek ide a működés óta olvasóink online, és ugyanennyit is hoztak vissza, tehát több mint ezer kötet fordult meg benne. Ez havi szinten 50-100 dokumentumszámot jelent. Nem csak használt, hanem kihasznált is az új szolgáltatás. Szeretik az olvasók az automatát –mondta el lapunknak dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója. 

Szeretik az emberek – Könyvkölcsönző automatából már kettő van a városban, de továbbiakat is terveznek kihelyezni. Felvételünk a győri vidéki buszpályaudvaron készült.
Szeretik az emberek – Könyvkölcsönző automatából már kettő van a városban, de továbbiakat is terveznek kihelyezni. Felvételünk a győri vidéki buszpályaudvaron készült. 
Fotó: Csapó Balázs

Szeretik az emberek

Az automata használatával a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül, éjjel-nappal lehet könyveket vagy egyéb dokumentumokat kölcsönözni és visszahozni. Csak érvényes olvasójeggyel rendelkező beiratkozottak használhatják, azok, akiknél nincs lejárt határidejű kölcsönzött dokumentum. Az intézmény nemrég adta át a „Marcalvárosi Közösségi Pont-ot”, ami a városrész aluljárójában lévő régi kávézó helyén üzemel. Az épület mellett kapott helyet Győr második könyvkölcsönző automatája. Az igazgató szerint azonban nem ez lehet az utolsó. 

– Tervezünk továbbiakat kihelyezni. Indokoltnak látnám például Bácsán és Újvárosban is. Mivel elsősorban pályázati forrásokból fejlesztünk, ennek lehetséges ütemét sok minden befolyásolja –tette hozzá az igazgató. 

Mint mondja: a kölcsönzött darabszámuk éves szinten kétszázezer körül mozog, az automata forgalma ennek csak kisebb hányada. Inkább az elfoglalt emberek számára jelent plusz lehetőséget ez a kényelmi szolgáltatás, és nem irányítja át a keresletet a masinákhoz. 

A közeljövőben a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér belvárosi és nádorvárosi épületében is tovább fejlődhet az automatizálás. Felvételünkön Berecz-Linnert Éva, könyvtáros.
Fotó: Csapó Balázs

– Minél inkább elterjed ez a megoldás, annál többen vehetik igénybe. Több intézmény az ajtóban helyezi el őket, mintegy meghosszabbítva a nyitvatartási időt. Mi arra is gondolunk, hogy a lakóhelyhez visszük közelebb a könyveket ezzel a szolgáltatással, ahogyan a könyvfutár szolgáltatásunk is segít az időseknek, a mozgásukban akadályozottaknak –részletezte. 

Ahogy az igazgató mondja: nyáron a könyvtár belvárosi és nádorvárosi épületében is tovább fejlődhet az automatizálás. 

A könyvekbe hamarosan különleges mágnesszalagok kerülnek, amelyek felgyorsítják a kölcsönzést, a leltározást. Az olvasónak így nem kell a dokumentumokat egyenként kikölcsönözniük, egyszerűen ráteszik az automata pultjára, ami egy pillanat alatt beolvassa, kikölcsönzi számukra, majd amikor visszaviszik, ismét befogadja azt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában